Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Tidskriften Skärgård får kvalitetspris

Från 2014
Uppdaterad 03.10.2014 16:54.
Bild: YLE/Nina Bergman

Tidskriften Skärgård får 10 000 euro i och med kvalitetspriset för kulturtidskrifter som kultur- och bostadsminister Pia Viitanen delat ut.

Även tidskriften Esitys får priset. Enligt Viitanen upprätthåller kulturtidskrifterna en mycket viktig och mångsidig samhällelig diskussion i Finland. Viitanen säger också att kulturtidskrifterna befinner sig i en ny situation på grund av brytningsskedet inom medievärlden.

- I och med att informationskanalerna ökar har människor allt lättare att komma åt innehåll. Det här innebär nya möjligheter också för kulturtidskrifter när det gäller att nå en ny publik. Samtidigt har mängden innehåll på internet vuxit explosionsartat. En sak är ändå klar: det skrivna ordet väger tungt, säger Viitanen.

Utgivningen fortsätter

I fjol låg Skärgårds framtid i vågskålen då stiftelsen för Åbo Akademi övervägde att inte längre stöda tidskriften ekonomiskt. I mars beslöt ändå stiftelsen att bevilja utgivaren ett bidrag och de pengarna tryggar utgivningen av Skärgård under år 2015. Skärgård har utkommit i 37 år.

Håkan Eklund, som har varit redaktör för tidskriften sedan hösten 2000, tror på en ljusare framtid framöver.

- När det är så här småskaligt så överlever vi helt klart. Det handlar om så små pengar och när man jämför kvalitet och pris så är nog Tidskriften Skärgård väldigt konkurrenskraftig, säger Eklund.

Kvalitetspriset är en bekräftelse på allt det hårda arbete som Eklund har gjort för Skärgård.

- Tydligen har tidskriften uppskattats också på högre nivå. Det är vi väldigt glada för. Det krävs hemskt mycket talkoarbete för att få allt att gå ihop och man måste tycka om det och känna för det, vilket jag också har gjort, säger Eklund.

Prismotivering för tidskriften Skärgård:

"Skärgård är en tidskrift som kombinerar historia och nutid i sin beskrivning av livet i skärgården och kustområdena. Tidskriften dokumenterar inte enbart skärgårdslivet och är inte ett fönster till en exotisk värld. Det är en kulturtidskrift i ordets vida bemärkelse: tidskriften ger sin läsare en mångdimensionell bild av ett visst levnadssätt i fråga om såväl det materiella som det immateriella livet och dess förändringar.

Tidskriftens temanummer uppvisar oerhört engagerat redaktionsarbete där ett fint bildmaterial stöder ett innehållsmässigt mångsidigt artikelutbud av hög kvalitet och där det litterärt estetiska och det vetenskapliga för en dialog sinsemellan. Läsaren återvänder ofta till gamla nummer för att läsa någon artikel på nytt eller bara för att bläddra i tidskriften, ifall man ännu skulle hitta något nytt och intressant.

Genom sin yrkesskicklighet och hängivenhet är Skärgård är ett gott exempel för flera kulturtidskrifter som verkar vara gjutna i samma form och som specialiserat sig på endast ett snävt ämnesområde. Skärgård för tankarna till yrkesskickligheten hos en träsnidarmästare i traditionellt träbåtsbygge."

Läs också:
Tidskriften Skärgård får fortsatt bidrag
Tidskriften Skärgårds framtid i vågskålen