Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Tungt att sitta i taxi

Från 2014
Uppdaterad 06.10.2014 14:52.
Närbild: Taxichauffören Mats Welander blir trött i ryggen av att köra bil. - Spela upp på Arenan

Taxichufförens arbete innebär en hel del sittande varefter axlar och rygg kräver massage och läkarhjälp.

- Längsta köran som jag haft är väl till Jyväskylä. Och för en tid sedan blev det en resa till Björneborg. Det tär på ryggen och känns i låren då man sitter länge. I synnerhet om man inte har möjlighet att stiga ur och sträcka på sig emellanåt.

Taxiföretagare Mats Welander har suttit bakom ratten i över 20 år. Den gula skylten tänds mestadels på hemorten Hangö men kunderna kan i princip föra honom över hela landet.

- Vårt verksamhetsområde är hela Finland. Förutom Åland, dit har vi ingenting att göra. Oftast kör man ju i hemknutarna eller till Lojo och Helsingfors men visst händer det att det blir längre resor.

Smärtor i ryggen

Hans stillasittande yrke kräver insatser av kiropraktor och ibland även läkare. Det är i första hand ryggen som måste masseras, liksom axlarna.

- Man borde ju ta sig i kragen och röra på sig mera men det är inte alltid det blir av. Vi satt just på stationen med killarna och konstaterade att man är ganska slut när man kommer hem efter en lång dag. Då är det vila och mat som gäller. Själv försöker jag simma två gånger i veckan, det gör gott.

Det gäller också att hantera tungt bagage och kappsäckar som ska lyftas in i bilen på rätt sätt. Man måste böja benen och sedan lyfta, påminner Mats Welander.

- Jag vet ju det där men ibland glömmer man och böjer sig fram och lyfter med raka ben. Då har det hänt att det knakat till i ryggen och nästa adress är massörens. Det man oroar sig för är om ryggen ska hålla hela ens yrkesverksamma liv? Om man inte sköter om sig så är faran att man får skador som inte går att reparera.

Privat undviker Welander att sätta sig i bilen. På sin lediga tid cyklar han eller promenerar.

Mera om arbetsrelaterade skador av ett stillasittande jobb blir det i Närbild den 6 oktober.

Mer om ämnet på Yle Arenan