Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sju misstänks efter att Putin lades till polisregister

Från 2014
Uppdaterad 03.10.2014 10:52.
Polissymbol på en utevägg.
Bild: Yle

Sju personer misstänks för brott i härvan kring polisens register över brottsmisstänkta. Fem av dem är polismän i befälsställning. De misstänks för brott mot tjänsteplikt av oaktsamhet.

Förundersökningen inleddes våren 2013 efter att någon läckte information till MTV om att Rysslands president Vladimir Putin fanns med i registret över brottsmisstänkta.

Enligt förundersökningen har utbildningen och instruktionerna för hur registret ska användas varit för dåliga, och användningen har inte heller övervakats tillräckligt bra med tanke på det känsliga innehållet i registret. Dessutom misstänker man att information har registrerats som bryter mot lagen om hur personuppgifter ska behandlas.

Enligt förundersökningen var det inte frågan om bristande omdöme från någon enskild polismans sida, utan om strukturella fel som uppstod på grund av bristande övervakning.

Förundersökningen är nu klar och går vidare till Riksåklagarämbetet för åtalsprövning. Åtalsprövningen görs av biträdande riksåklagare Jorma Kalske.

Alla misstänkta i förundersökningen nekar till brott.

Läs också:
Putin felaktigt registrerad av CKP
Dataombudsmannen: CKP:s misstag är oroväckande