Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Mirka: Sälj och gör det du är bra på

Från 2014
Uppdaterad 06.10.2014 13:19.
Arbetsstation på Mirka i Karis.
Bildtext Arbetsstation på Mirka i Karis.
Bild: Yle/Marica Hildén

Sälj det du inte behöver och koncentrera dig på det du är bra på. Det är framgångsreceptet för företaget KWH Mirka i Bäljars i Karis.

Många känner säkert till Tricol som 2009 fusionerades med Mirka. 2011 såldes en del av textiltillverkaren Tricols produktion till Finnpile. Fabrikschef Tea Tukia-Kangas säger att det är Mirkas förtjänst att allt går bra i Karis.

Mirka i Karis - Spela upp på Arenan

Radio Vega Västnyland

5:35

Radio Vega Västnyland

2:10

Radio Vega Västnyland

1:21

- Produktionsmängden ökade enormt mycket efter 2006, då kunde vi satsa på produktivitet och effektivitet i fabriken i Karis.

Bra beslut satsa på eget

En del av Tricols produktion såldes 2011 till Finnpile i Gebbelby. Man behövde helt enkelt inte produktionen med textiler för till exempel taken i hytterna på traktorer, utan ville koncentrera sig på nätdukar för slipmaterialprodukter.

Tukia-Kangas säger att det var ett bra beslut att satsa på Mirkas produkter, effektiviteten blir större då man satsar på de egna produkterna och det ledde till den goda tillväxten.

Säkerheten viktig

Säkerheten är också en viktig del i framgången.

- Det är trevligare att jobba när man vet att man mår bra när man går hem, förklarar Tea Tukia-Kangas.

Mirka har medvetet jobbat med säkerheten i fem till sex år och det har lett till att man inte haft en enda arbetsolycka under de tre senaste åren.

- Vi har gjort riskanalyser och arbetstagarna är med i jobbet med säkerheten, säger Tukia-Kangas.

Produktionsplanerare Victor Söderström är en av dem som analyserar riskerna och gör något åt dem.

- Här finns ju maskiner och man kan utsättas för kemikalier, säger han.

Tre hektar mark till

Mirka gör flexibla slipmaterial och är leverantör av kompletta slipsystem som möjliggör en dammfri ytbehandling. Huvudkontoret finns i Jeppo, i Karis görs nätprodukternas baksidesmaterial.

Företaget har ett föravtal med Raseborgs stad om att köpa tre hektar mark. Ägarna har ännu inte fattat några beslut om när man ska investera i ett bygge. 2011 köpte Mirka en mindre tomt på 0,7 hektar.

Det börjar bli trångt i fabriken i Karis, förklarar Tea Tukia-Kangas.

- Vi behöver mera plats så att produktionen kan utökas i Karis, men jag vill inte spekulera i hur stor tillväxten kan bli.

Ingen överproduktion

Det finns 45 arbetstagare på fabriken i Bäljars, men det ser väldigt lugnt ut på fabriksgolvet. Det beror på att man jobbar i skift och på att det inte alltid behöver stå någon vid maskinerna.

Men det behövs fortfarande handkraft vid maskinerna eftersom någon måste sätta in trådarna som ska vävas till tyg. Det finns en del tyg i lagret, men man strävar efter att inte ha överproduktion, så då lagret är fyllt så stannar också en del maskiner.

Raija Komulainen är huvudförtroendeman på Mirka och hon har jobbat där i 31 år. Raija Komulainen ser ljust på företagets framtid eftersom produktionen ökar, det investeras i nya maskiner och man utbildar personalen.

Artikeln uppdaterades den 6 oktober med att förklara att en del av Tricols produktion köptes av Finnpile och att Mirka har ett föravtal om köp av tre hektar mark av Raseborg.

Mirkas historia

Diskussion om artikeln