Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

BadBadNotGood är BraBraBaraBra

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2015 09:43.

En adekvat dos acid jazz, inspirerande influenser från hip & trip hop samt ställvis en svag nyans av Frank Zappa. Men samtidigt lagom lätt tillbakalutad i ett anrikt rökigt jazzhak i något av stadens mindre noggranna kvarter där man t.o.m. tillåts lätta en aning på slipsknuten utan att bli utkastad.

Med dylika ingredienser bara kan jag inte låta bli att digga detta. Den tredje och senaste skivan III med den unga kanadensiska jazztrion BadBadNotGood. Modern jazz utan onödigt hipstersnofsande.

Jazz + hip hop = sant

BadBadNotGood startade i Toronto år 2010 när tre unga män träffades på en jazzklass i deras lokala college. Men det var ändå inte jazzen som förenade dem så mycket som deras gemensamma förkärlek för hip hop. BadBadNotGood började kombinera dessa två musikstilar och spelade upp litet prov på det för deras musiklärare. Som inte alls förstod sig på det fina i det hela, utan istället ansåg att det saknade musikaliskt värde.

BadBadNotGood valde klokt nog att strunta i lärarnas insnöade syn på musik och lade istället ut ett smakprov på deras musicerande betitlat The Odd Future Sessions Part 1 på det berömda internätet. Där upptäcktes de av andra musiker och artister vilket småningom ledde till skivkontrakt.

BadBadNotGood / The Odd Future Sessions Part 1

BadBadNotGood gav sedan ut två utmärkta skivor (BBNG och BBNG2) med instrumentala jazzversioner av hip hop-låtar. Även om det på andra skivan även fanns några egna kompositioner. Och nu på den färska tredje plattan III har de enbart egna låtar. Visserligen finns här litet hip hop-vändningar – främst i rytmerna (pianisten använder fortfarande ställvis sitt instrument som det slagverk det egentligen är) – men annars är det instrumental jazzmusik som gäller hela vägen.

Jag tror det är just det som deras musiklärare inte begrep sig på som gör BadBadNotGood så intressanta. Just det att de respektlöst kombinerar jazz med hip hop och på så vis lyckats skapa något eget. Mycket intressant och givande.

BadBadNotGood - Can't Leave The Night

Dan Eskils musikbar