Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Låtarna som blev större än filmerna

Från 2014
Minions från Despicable me 2
Bildtext Vilken låt tänker du på när du ser dessa gula filurer?
Bild: Universal Studios

Långt efter att ingen längre minns filmen kommer alla fortfarande att dansa och sjunga med till dessa låtar.

Ibland lyckas filmens soundtrack med att överträffa själva filmen. Det finns en hel del låtar som folk inte ens vet att egentligen gjordes för en viss film. Vi listar en topp trea.

3. Pharrell Williams: Happy från Despicable Me 2 (2013)

Pharrell Williams oscarsnominerades men förlorade tyvärr mot låten Let It Go från Disneyfilmen Frozen. Pharrell Williams skrev ursprungligen låten åt Cee Lo Green. Han har till och med sagt att Greens version var bättre än hans egen. Men Cee Lo Green hade fullt upp med sitt julalbum Magic Moment och det blev Pharrell själv som bandade in monsterhiten.

2. Eminem: Lose yourself från 8 Mile (2002)

Eminem vann en oscar för låten som vi garanterat ännu kommer att minnas om tio år. Men vem kommer att komma ihåg filmen 8 Mile? Handen på hjärtat. Nej, just det. Väldigt få. Låten bandades in i Eminems husvagn i samband med filminspelningarna. Han rappade alla tre verser i första tagningen och det blev en Oscar. Icke illa.

1. Bryan Adams: Everything I do (I do it for you) från Robin Hood: Prince Of Thieves (1991)

En av alla tiders bästa ballader. Men visste du att den gjordes till en film där Kevin Costner spelade Robin Hood? Den sexigaste sångrösten från Kanada tillhör Bryan Adams. Tre gånger har hans sånger även varit oscarsnominerade, så även den här. Dessvärre har han inte vunnit, än. Låten har absolut ingenting att göra med Robin Hood (minus musikvideon), det är säkert en av orsakerna bakom dess succé. Det kan bra hända att dina föräldrar gjorde dig till takterna av detta musiklaster. Sug på den karamellen en stund...tills du spottar ut den på grund av hur äcklad du blev av bilden du fick i ditt huvud.

Mer om ämnet på Yle Arenan