Hoppa till huvudinnehåll

X3M

David Finchers bästa filmer

Från 2014
Scen ur Gone Girl.
Bildtext Scen från filmen Gone Girl.
Bild: (c) 2014. Twentieth Century Fox

En av vår tids bästa filmregissörer är aktuell med sitt senaste mästerverk, Gone Girl. Vi listar en topp trea på hans bästa alster.

Filmen Gone Girl har Finlandspremiär. Den baserar sig på boken med samma titel av Gillian Flynn, som även skrivit manuset till filmen. Ben Affleck och Rosamund Pike spelar det äkta paret med minst sagt svåra äktenskapliga problem. Problem som måste lösas med mord...eller? Svårt att berätta om filmen utan att avslöja för mycket. Filmen är helt klart en av de bästa filmerna som kommit ut, hittills, i år. Speciellt Rosamund Pike gör en lysande rollprestation. Förvänta er prisregn över henne då filmåret 2014 sammanfattas.

David Finchers regi då? Fläckfritt, som alltid. Hans filmer har numera samma status som till exempel Quentin Tarantinos, de måste ses. Därför listar vi en topp trea på hans bästa (mäster)verk.

3. The Social Network (2010)

Minns ni då ni fick höra att det skulle göras en film om Facebook och att Justin Timberlake skulle medverka? Ni skrattade och trodde på en självskriven flopp. Det gjorde även undertecknad. Tills jag fick höra att det var Mr. Fincher som skulle regissera spektaklet. Då visste jag att det här kommer att blir bra. Och jag hade rätt! Historien om hur Facebook blev till är fascinerande och Jesse Eisenberg är fenomenal i rollen som dess grundare Mark Zuckerberg.

2. Fight Club (1999)

Filmen som tog världen med storm på tröskeln till det nya milleniet. En film olik allt annat man tidigare hade sett med Edward Norton samt Brad Pitt i högform. Har du inte sett filmen så bör du veta att den handlar om så mycket mer än karlar som slåss.

1. Seven (1995)

I mitten av 90-talet var Brad Pitt den stora tjejfavoriten. Min kompis storasyster övertygade mig och hennes lillebror att följa med till biografen för att se Seven. Utan att jag visste något om filmen förväntade jag mig en typisk tjejfilm. Så fel jag hade. Det visade sig vara en av världshistoriens bästa skräckthrillers. En av mina absolut bästa filmupplevelser någonsin. Så otippat och så fullkomligt briljant. En sann pärla, dock inte för de mest känsliga tittarna.

Mer om ämnet på Yle Arenan