”Gammalmodigt att sitta i skolan”

I de flesta skolor ska eleverna fortfarande sitta stilla på lektionerna. Klassläraren Johanna Pipping-Arrakoski vid Mattlidens skola i Esbo anser att det här är gammalmodigt och planerar därför lite annorlunda lektioner.
På hennes lektioner får man både kunskap och motion.
- Vi måste tänka om. Skolan är inte som den var för 20 år sedan. I den här skolan har vi haft 75 minuter långa lektioner redan några år och det betyder att läraren måste tänka om på sina lektioner. En elev kan inte sitta stilla i 75 minuter, säger Pipping-Arrakoski, som är klasslärare för årskurs fem.
Eleverna blir piggare
Ibland har hon pausgymnastik eller avslappningsövningar under lektionerna och ibland har hon lektionerna utomhus. Hennes elever är levande bevis på att hon har valt rätt metoder.
- Jag tycker jättemycket om utelektioner för man får röra på sig. Man blir lite piggare, för när man är inne blir man trött då man bara ska sitta och jobba. Här blir jag gladare och orkar röra på mig mera, säger Mia Beijar som går i Pipping-Arrakoskis klass.
Och Henri Suihko från samma klass håller med.
- Utelektionerna är faktiskt helt roliga för här får man röra på sig och det är lite som en gymnastiklektion på samma gång, säger Suihko.
Han tycker att det är skönt med frisk luft och att inte alltid vara bunden till en undervisningsbok.
- När man är ute är man också friare och då är man på bättre humör, säger han.
Hanna Indrenius-Zalewski går i samma klass och hon blir också piggare då lektionerna hålls utomhus.
- Vi får röra på oss mera och behöver inte sitta så länge, säger Indrenius-Zalewski.
Hon tycker också om att ha grupparbete utomhus - det är lättare att prata med varandra utan att störa andra.
- Ibland om jag är jättetrött så är det roligare att vara ute och skratta mycket och sådant, säger hon.
Barnen förstår inte alltid att de också lär sig något
Pipping-Arrakoski säger att barnen kanske inte alltid förstår att de lär sig något samtidigt som de leker.
- De tror att det bara är lek och skoj, men de lär sig hela tiden och får dessutom röra på sig och andas frisk luft.
Bättre koncentration efter lektioner utomhus
Efter en dos frisk luft och lite motion är det lättare att hitta lugnet som behövs för andra saker.
- Jag märker att följande lektion blir lugn, eleverna är koncentrerade och jag får ut det jag behöver. Därför brukar jag alltid satsa på att ha till exempel matematik efter en lektion utomhus. Det fungerar jättebra, säger hon.
Pipping-Arrakoski tycker själv om att röra på sig och det är en hjärtesak för henne att se till att eleverna också får göra det.
- Det handlar också om inlärning och det att jag har läst mycket forskning om hur viktigt det är att barnen rör på sig i sin inlärning. Det finns också forsning som säger att rörelse befrämjar inlärningen. Och det tror jag också.
En timme motion är för lite
Enligt de finländska rekommendationerna borde skolbarnen röra på sig minst en timme per dag. Pipping-Arrakoski tycker att en timme motion är alldeles för lite och att man i stället för att försöka öka på rörligheten borde fokusera på att minska sittandet så mycket som möjligt.
- Det finns forskning som säger att man är något rörlig i dagis. Men vid sjuårsåldern ser man en markant skillnad då rörelseaktiviteten går neråt. Och så går den ännu mera neråt när man kommer upp i högstadieåldern.
Hon rekommenderar metoderna till andra lärare. Och vill man följa hennes exempel är det bara att försöka tills man lyckas.
- Man gör sina misstag och lär sig av dem och på det sättet kommer man vidare, så är det bara.