Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Förskräcklig musik" skrämmer fladdermössen

Från 2014
Uppdaterad 03.10.2014 13:24.
Fladdermusdynga på Brages friluftsmuseum
Bildtext Inventarierna på Brages vindar är täckta av fladdermusavföring

Peter Sahlsten är vice ordförande för Föreningen Brage i Vasa. Han ringde in till Naturväkteriet för att be om hjälp att få bukt med fladdermöss... och fick ett gott råd.

På Brages museiområde i Vasa finns en mängd gamla byggnader, med gott om springor och skrymslen som fladdermössen gärna kryper in i. Man har försökt skrämma bort djuren med dofter och högfrekventa ljud, men utan framgång.

- Fladdermössen pissar och skiter ner våra samlingar. Gamla textilier, om de inte är inpackade, så förstörs, säger Sahlsten.

Sofia Lillgäls är verksamhetsledare på Brage. En stor del av hennes arbetstid går åt att sopa och dammsuga bort fladdermössens avföring.

- Då jag första gången kom upp här på vinden i augusti blev jag smått chockerad. Golvet var fullt av skit och det spreds en frän och äcklig lukt, säger hon.

"Det ska vara growling!"

Då Peter hörde programmet Naturväkteriet i Radio Vega Österbotten fick han idén att ringa in och fråga om råd. Biolog Hans Hästbacka uppmanade först att täta alla springor, men så gav han också detta råd:

Sofia Lillgäls och Peter Sahlsten
Bildtext Sofia Lillgäls och Peter Sahlsten får ta fram stereon till våren

- Spela förskräcklig musik på hög volym, helst disharmonisk musik. Det är en fredlig krigföring mot fladdermössen, sade Hästbacka.

Nu är hösten så långt liden att fladdermössen har gett sig av, men till våren kommer högtalarna att plockas fram. Gäller då bara att pröva sig fram till vad som biter. Peter tror att han har några gamla skivor med heavyrock där hemma.

- Det ska vara "growling", säger Sofia, jag har nog skivor på lager!. Hon har tack vare sin ålder bättre insikter i modern musik.

Återstår att se vilken musik som är den mest effektiva fladdermusskrämman. Michael Pattons röstövningar med Faith no more kanske tar skruv?