Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Ska välgörenhet rädda välfärds-Finland?

Från 2014
Uppdaterad 21.10.2014 09:23.
Programmet är inte längre tillgängligt

Christian Wentzel, som är verksamhetsledare för föreningen Stationens barn, är frustrerad över att hela tiden vara tvungen att tigga pengar för sin verksamhet. Föreningen driver bland annat ungdomskaféet Walkers i Helsingfors kärncentrum.

Stationens barn finansierar sin verksamhet med hjälp av insamlingar och penningautomatmedel.

Programmet är inte längre tillgängligt

- Om vi fortsätter med den här volymen är kistan tom om två år, säger Christian Wentzel. Vi funderar hela tiden på vilka de aktörer är, inom det privata kapitalkretsarna, där stöd av vår verksamhet skulle passa in.

- Konceptet filantropi är ganska osynligt i Finland. Det sker ganska mycket bakom kulisserna. De som sitter på pengarna vill inte göra ett stort nummer av det. Diskussionen om filantropi, alltså välgörenhet, kommer att växa sig större i det här landet, delvis på grund av satsningen på barnsjukhuset i Helsingfors.

Den enes bröd den andres död

- Risken med barnsjukhuset är att det blir ett prejudikat på hur allmännyttiga grejor ska finansieras i framtiden och då återstår frågan: varför betalar vi skatt i såfall? påpekar Wentzel. Barnsjukhuset har redan nu påverkat intresset för att finasiera andra projekt.

Många mindre organisationer, såsom Stationens barn, känner av det här. Välgörare som tidigare frikostigt delade ut pengar gör det inte mera. Den enes bröd är den andres död helt enkelt, konstaterar Christian Wentzel.

Allt är inte till salu

Det gäller att vara ute och berätta om sitt arbete. Christian Wentzel uppträdde denna höst på en Lionskryssning. Vi kan inte gå ut med alltför mycket snyfthistorier, påpekar han, fast det skulle vara frestande. Vi ids inte löpa linan ut. Allt är inte till salu.

Läs också:
Välfärden smulas sönder
Brödköernas rike