Ingen föds med fördomar, det är något vi lär oss
Karmela Liebkind, professor i socialpsykologi, funderar på framtida mångkultur i Finland:
"På ett sätt är jag optimistisk, för inget barn föds ju fördomsfullt. Det är ju ingenting som vi har i våra gener, utan det är något vi lär oss.
I och med att Finland kommer, helt otvetydigt, att bli mer mångkulturellt betyder det att allt fler barn kommer att växa upp med mångfalden som en ganska naturlig del av sin vardag.

Men å andra sidan är jag rädd för polariseringen, rädd för att attityder polariseras och i synnerhet för att utslagning blir en grogrund för mera fördomar. Det är ju så att när det går dåligt för en själv så behöver man ibland en syndabock att skylla på och då ligger ju sådana som är annorlunda ganska nära till hands.
Det finns fördomar speciellt mot vissa grupper, liksom inbyggda i vår kultur, och vår kultur får vi ju med modersmjölken, den förmedlas från föräldrar till barn och via skolan. Så vi får väldigt mycket fördomar som vi inte är medvetna om att vi har.
John Vikström sade det så bra att kulturen är vattnet som fisken simmar i . Det är det som vi inte själva ser. Så kulturen lägger sig i vår barndom i vårt omedvetna. Och det här betyder att vi på det känslomässiga, omedvetna planet, faktiskt kan ha fördomar fast vi inte skulle ha det på det medvetna planet. Dessvärre har man lyckats bevisa att människor som på ett medvetet plan inte hyser en fördom i världen, ändå har fördomar som kommer fram t.ex. på ett cocktailparty när de tar sig några glas för mycket; då hoppar det grodor ur munnen. Eller när de ska fatta beslut om en rekrytering tar de kanske omedvetet hellre en som har ett inhemskt än ett utländskt namn. Det kallar vi implicita attityder. De är väldigt vanliga. Problemet med dem är att offret känner av dem även om förövaren inte skulle vara medveten om dem. Offret känner sig obekväm, men kan inte riktigt sätta fingret på vad det var som hände. Personen i fråga är kanske inte medveten om det här och skulle då hellre dö än erkänna att hon eller han har en enda fördom.
Det kan drabba ryssar, judar, svarta, de gäller alla möjliga. Man har kunnat göra test där man har konstaterat att det här är väldigt vanligt, både bland majoritets- och minoritetsmedlemmar. Det enda man kan göra är att försöka få människor medvetna om att sådant existerar, att man med sina medvetna processer kan försöka motarbeta de här känslomässiga aversionerna som man har på något obestämt plan."
Vem får komma och vem vill komma till vårt kalla land i norr? Hur förhåller vi oss till de främmande? Länge är Finland extremt isolerat, på 90-talet svänger trenden. Är vi redo för ett mångkulturellt samhälle?
Redaktör: Lotta Wigelius-Wulff
Rivet ur arkivet: Mångkultur på Yle Fem och på Arenan