Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Glöm inte Pojo!

Från 2014
Fredagssnackarna Dan Idman och Petri Horttana.
Bildtext Dan Idman till vänster och Petri Horttana till höger.
Bild: Yle/Marica Hildén

Fredagssnackarna Petri Horttana och Dan Idman var oroliga för att de lokala nyheterna inte mer blir lika digra som förut då KSF Media sparar och personalen minskar på bland anant tidningen Västra Nyland.

Fredagssnackarna om:

Inbesparingarna på KSF Media. Västra Nyland ska bli tjockare trots att tre personer fått sparken och fem tidingars redaktioner ska bli två gemensamma redaktioner, i folkmun kallat Kvackmedia.

- Jag tror att det kommer att minska på de lokala nyheterna, säger Horttana. Fokus på det minskar.

Fredagssnack 3.10 del 1 - Spela upp på Arenan

- Hur ska det bli en tjockare tidning? Det kan falla bort saker som borde tas upp i en lokatidning. Vi får till exempel inte glömma bort Pojo, säger Dan Idman och pekar på hur viktiga utkanterna av en bygd är.

- Jag tror inte riktigt på det här, säger Horttana. Och överlag kommer de mindre papperstidningarna nog att dö i en framtid.

- Orkar folk läsa långa nyheter, med all snuttifiering? Folk orkar ju inte ens lyssna på en hel låt. Eller läsa en hel lång artikel. Fördjupningen kommer att vara svårare, det finns folk som vill vill skriva, men vill folk läsa? säger Idman.

- Sportjournalistiken kan lida. Jag skulle vilja se HBL:s redaktörer i Pojoskogarna och se på Karjaan Uras orienteringstävlingar, säger Horttana.

Det nya meröppna biblioteket i Ingå. Det ska ha öppet, delvis utan personal, mellan 7och 21, men det ska finnas en form av ålderbegränsning.

Fredagssnack 3.10 del 2 - Spela upp på Arenan

- Det är stort, öppet, luftigt, säger han. Ett mycket trevligare ställe nu, säger Dan Idman som har besökt det meröppna biblioteket.

Pensionreformen.. 60- och 70-talisterna kommer att förlora på den nya reformen, och de som är födda år 1980 och senare är vinnarna.

- Vi kommer aldrig att bli pensionärer eftersom vi håller på med konst, säger Petri Horttana då det blir tal om reformen. Men man blir van med att leva med en tunnare plånbok än andra.

Egentillverkat övergångsställe. Tidningen Helsingin Sanomat berättar om ett eget övergångsställe i närheten av Helsingfors universitet.

- Anarki, utbrast både Idman och Horttana skrattande om den egenhändigt gjorda övergångsställe som någon målat i Helsingfors.

Effektivera!