Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Strecket tillbaka på sjuan

Från 2014
Nygammalt sätt att skriva bokstäverna z, q och siffran 7.
Bildtext Det nygamla och nuvarande sättet att skriva bokstäverna, illustrerat med Yles typsnitt.
Bild: Yle

För tio år sedan ströks strecket på siffran 7 i utbildningsstyrelsens rekommendationer på hur skrivstilen ska se ut. Nu backar de och vill återinföra strecket på sjuan, lilla z och q.

År 2016 kommer en ny läroplan och i den kommer nygamla rekommendationer på att bland annat sjuan ska få tillbaka strecket. Att det ursprungligen ströks motiverades med att det skulle bli lättare och smidigare att skriva. Nu ändras det tillbaka för att undvika missförstånd.

Myteriet: Fredagspodden 031014

Programmet är inte längre tillgängligt

– I första hand beror det på att undvika förväxlingar. Framförallt på en valsedel är det viktigt att veta om det är en sjua eller en etta, säger Kristian Smedlund, undervisningsråd på utbildningsstyrelsen.

Onödig ändring i efterhand

Sedan 2004 har det lärts ut i lågstadierna att bokstäverna ska skrivas utan streck, det gör att många under de senaste tio åren har lärt sig fel när det nu ändras tillbaka. Att det inte finns ett enhetligt sätt att skriva kan innebära problem.

– I efterhand var det nog kanske en onödig ändring eftersom vi nu ändrar det igen. Det kan ställa till problem när folk skriver olika på valsedlarna och sen har vi också olika åldersgrupper som går genom valsedlarna, säger Kristian Smedlund.

Tydligheten är den viktigaste motiveringen till ändringen. Studentskrivningarna anges också som ett tillfälle när det är extra viktigt att inga missförstånd sker.

Hur beslutar man om ett streck?

Beslutet om hur ett streck ska dras i lågstadiet kanske inte uppfattas som det högst prioriterade ärendet i utbildningsstyrelsen, men även det ärendet har manglats genom den vanliga proceduren.

– Det är en arbetsgrupp med sakkunniga från matematik och modersmål som bereder ett förslag till en förändring. Det slutgiltiga beslutet fattas av en styrgrupp som sätter stämpeln på och godkänner det, säger Smedlund.

Den nya läroplanen kommer i kraft om två år, 2016, måste då skolorna vänta med att lägga till strecket tills dess?

– Själv har jag inget emot att man redan till nästa läsår skulle börja lägga till strecket. Men man kan ju inte göra det mitt i läsåret utan det far ju till nästa skolstart, säger Smedlund.

Kristian Smedlund vet inte av att några andra bokstäver ska ändras på. Den hiskeliga reformen berör bara 7, z och q tillsvidare.

Mer om ämnet på Yle Arenan