Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Föga förståelse för Haglunds kritik av pensionsuppgörelsen

Från 2014
Uppdaterad 03.10.2014 20:48.
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Haglund kräver att pensionsuppgörelsen rivs upp - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Regeringen har inga som helst planer på att riva upp pensionsöverenskommelsen. Det sade statsminister Alexander Stubb (Saml) i dag. Det är regeringskollegan SFP:s ordförande Carl Haglund som har krävt att regeringen gör ändringar i uppgörelsen.

Haglund har den senaste veckan riktat skarp kritik mot pensionsuppgörelsen. Han anser bland annat att avtalet för med sig ett jämställdhetsproblem.

Han ifrågasätter även om man kan tala om ett trepartssamarbete. Haglund anser att pensionsuppgörelsen enbart varit en uppgörelse mellan arbetsmarknadsparterna medan regeringen inte haft något att säga till.

Dessutom ser Haglund det som väldigt problematiskt att Akademikercentralen Akava med sina 600 000 medlemmar blev utanför avtalet.

Haglunds kritik får inget stöd i regeringen

Statsminister Stubb säger till Yle Nyheter att regeringen inte går in för att göra några större ändringar i pensionsuppgörelsen.

Regeringen ställde två villkor till pensionsförhandlarna. För det första ska hållbarhetsgapet minska med en procentenhet. För det andra ska den genomsnittliga pensionsåldern höjas till 62,4 år.

Stubb säger att dessa två villkor har uppfyllts och beredningen av reformen fortsätter trots Carl Haglunds kritik.

Kritiken förvånar STTK

Bildtext Antti Palola: Haglund talar nu med Akavas röst
Bild: Markus Sommers

Tjänstemannacentralen STTK:s ordförande Antti Palola är förvånad över Haglunds kritik av pensionsuppgörelsen.

- Haglund talar nu med Akavas röst, det verkar som att han fungerar som Akavas informationskanal inom regeringen.

Antti Palola understryker att pensionsförhandlarna har uppfyllt regeringens randvillkor och säger att ifall man skulle riva upp avtalet skulle det kräva långa förhandlingar igen.

Haglunds kritik känslig fråga inom regeringen

Regeringen gav rätt så fria händer till arbetsmarknadsparterna att förhandla fram en lösning och att efteråt ändra på det är svårt, säger professor Jan Sundberg vid Helsingfors Universitet.

Sundberg säger att regeringen får ta skeden i vacker hand då man en gång gett pensionsförhandlarna så fria tyglar.

- Skulle regeringen ha velat ha ett större inflytande på slutresultatet borde man definierat villkoren tydligare.

Enligt Sundberg är det förståeligt att Haglunds kritik inte faller i god jord inom regeringen.

– Ifall man ändrar uppgörelsen enligt Akavas krav skulle det missgynna de som hör till FFC, alltså de väljare som ligger nära socialdemokraterna. Det skulle SDP aldrig godkänna.

Diskussion om artikeln