Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Israel läxar upp Sverige

Från 2014
Uppdaterad 05.10.2014 16:54.
Avigdor Lieberman i Knesset 2012
Bildtext Avigdor Lieberman gillar inte Sveriges beslut att erkänna Palestina
Bild: Jim Hollander/ EPA

Israel reagerar på Sveriges beslut att erkänna Palestina som stat. Sveriges ambassadör i Tel Aviv kallas till det israeliska utrikesministeriet. Utrikesminister Erkki Tuomioja ville på söndagen inte kommentera det svenska beslutet.

Sveriges nyinrättade statsminister Stefan Löfven lovade i sin regeringsförklaring i fredags att erkänna staten Palestina. Nu skriver det israeliska utrikesministeriet på sin hemsida att Sveriges ambassadör i Tel Aviv kallas in.

Enligt pressmeddelandet beklagar Israels utrikesminister Avigdor Lieberman att Stefan Löfven så snabbt meddelade att Sverige ska erkänna Palestina som stat.

”Han har uppenbarligen inte haft nog med tid att sätta sig in i frågan och att förstå att det är palestinierna som som de senaste 20 åren har förhindrat en lösning med Israel” skriver det israeliska utrikesministeriet och citerar sin utrikesminister.

Den svenska ambassadören Carl Magnus Nesser kallas därför upp till Lieberman för att motta en protest. Sveriges utrikesdepartement UD bekräftar att ambassadören har fått en kallelse.

– Han har kallats upp för ett möte i morgon vid lunchtid med anledning av det som sades i regeringsförklaringen, säger Erik Wirkensjö, informatör vid UD, till den svenska nyhetsbyrån TT.

Sveriges regering var beredd på kritik

Det är oklart vad mötet mellan Nesser och Lieberman kommer att fokusera på och hur det svenska beslutet påverkar de bilaterala relationerna mellan länderna. USA har protesterat mot beslutet, och sagt att det är "för tidigt" att erkänna Palestina.

Både statsminister Löfven själv och den nya utrikesministern Margot Wallström har försvarat beslutet. Wallström sade på lördagen att USA inte kan diktera Sveriges utrikespolitik. Hon sa samtidigt att den nya regeringen nog var beredd på att beslutet skulle få kritik.

Palestinierna var däremot snabba med att välkomna det svenska beslutet. Den palestinske chefsförhandlaren Saeb Erekat sa att han hoppas att alla EU-länder kan fatta samma modiga beslut som Sverige. Palestiniernas utrikesminister Riyad al Maliki lovordar vad han kallar Sveriges historiska engagemang för frihet, värdighet och mänskliga rättigheter.

Enligt nyhetsbyrån AFP har nu sammanlagt 112 stater erkänt Palestina som stat. Israel befarar att det svenska beslutet kommer att leda till att fler EU-länder erkänner Palestina.

Tuomioja uttalar sig inte nu

Här hemma vill utrikesminister Erkki Tuomioja inte kommentera saken för Yle Nyheter i dag.

Hösten 2012 bestämde sig Finland för att stöda palestiniernas försök att höja sin status i Förenta Nationerna. Utrikesministeriet meddelade då att Finland stöder en permament observatörsstatus för palestinierna i FN, men att Palestina inte erkänns som stat. Beslutet fattades i regeringens utrikes- och säkerhetspolitiska utskott efter att en rad andra EU-länder hade meddelat om sitt stöd.

Så här uttalade sig utrikesminister Tuomioja då:

Finland stöder Palestina i FN - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln