Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Pressad press engagerar

Från 2014
Uppdaterad 30.10.2015 13:32.
Finlandssvenska tidningar
Bild: Yle

Framtiden för den finlandssvenska tidningspressen har debatterats flitigt under hela hösten i och med att KSF Media aviserade kraftiga nedskärningar inom mediekoncernen och i samband med journalistikprofessorn Tom Morings dystra rapport om den finlandssvenska tidningspressens framtidsutsikter.

När det stod klart vilka 48 som måste lämna KSF Media trendade hashtaggen #bevarahbl på Twitter.

Och när Obs debatt tog sig an krisen inom journalistiken dagen efter att uppsägningsbesluten offentliggjorts var det ett intensivt twittrande under programmets hashtagg #yleobs. Också den hashtaggen trendade på Twitter. Den finlandssvenska pressens framtid engagerade uppenbarligen publiken.

I Obs debatt hettade det till flera gånger, främst mellan Hbl-journalisten Staffan Bruun och KSF Medias vd Barbro Teir. Enligt Teir har gränsen nu nåtts för ägaren Konstsamfundet. Man har accepterat en förlust på 3 miljoner euro men nu närmar sig förlusten det dubbla.

Då papperstidningens upplaga rasar skulle det gälla att hitta nya vägar för att göra jounalistiken lönsam på webben. Hur skall man få folk att betala för kvalitetsjournalistik när publiken blivit van med att det finns tillgängligt gratis på nätet? På Twitter hittade man en lösningmodell.

Staffan Bruun angrep också Barbro Teir för att skära ner på politik- och ekonomibevakningen. Enligt Bruun måste Hbl ha reportrar på plats i riksdagen för att hitta de egna uppslagen och knyta kontakter till potentiella källor. Teir kontrade med att hon inte tycker sig ha sett speciellt många scoop trots Hbl-reportrar i riksdagen.

Riksdagsledamot Ulla-Maj Wideroos kommenterar så här:

Ja,vad är det läsarna vill ha? Hårdkokt politik eller mer lättsmält underhållningsjournalistik? Paradoxalt nog är det Dagbokssidan, serierna och den numera nedlagda Bridge-spalten som hör till Hbs:s största framgångar.

Också om det ser mörkt ut just nu för den finlandssvenska journalistiken så finns det ljusglimtar. En solstråle har beskrivits i detta blogginlägg. Nämligen det stora engagemanget för den finlandssvenska pressen.

Med den finlandssvenska publikens stöd i ryggen skall vi journalister väl också tåla lite galghumor. Därför går blogginläggets sista tweet till parodikontot Jakobstads tidning. Vi talar alltså om tidningen i norra Österbotten som gick i graven år 2008.

Läs också:
De finlandssvenska tidningarna kan visst vara lönsamma
Pappa betalar inte längre

Twitterbloggen