Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

”Jag vågar inte köra på omfartsvägen”

Från 2014
Uppdaterad 06.10.2014 06:07.
Smedsby omfartsväg, morgontrafik,
Bildtext Morgontrafik på Smedsby omfartsväg.

Omfartsvägen lättar på trafiken genom Smedsby centrum och ger storstadskänsla. Men det finns även de som betvivlar omfartsvägens verkliga nytta.

I Smedsby är det inte längre lika tätt med bilar sedan omfartsvägen öppnade. Ett lugnare centrum är något som Smedsbybon Dan Bertlin uppskattar. Han har väntat länge på omfartsvägen och ser många fördelar - en kortare bilresa norrut till sommarstugan är positivt.

- Trafiken har lugnat ner sig betydligt och det är smidigare och dessutom säkrare att ta sig norrut, säger Bertlin.

Han har funderat en del på hur omfartsvägen påverkar Smedsby och nämner hotellet som säkert kommer att dra nytta av den. Bertlin tror inte den nya vägen påverkar närservicen i Smedsby.

Karta över omfartsvägen

Utanför den lokala matbutiken i Smedsby står Mikael Holmkvist och Amonrat Pechasi. Innan sina uppköp i butiken premiärkörde de på omfartsvägen.

Kristian Holmkvist & Amonrat Pechasi
Bildtext Mikael Holmkvist och Amonrat Pechasi.

Pechasi beskriver turen som en spännande upplevelse och den nya vägen gav storstadskänsla.

Utanför butiken står också Anna Ingman, men nu haglar inte längre lovorden över omfartsvägen. Hon betvivlar nyttan med omfartsvägen och är inte redo att ta sig ut på den nya vägen.

- Nej jag vågar inte köra på omfartsvägen eftersom jag inte vet var jag hamnar.

Vad skulle få dig att våga?

- En karta! Jag vill ha en karta där jag kan se vart alla avfarter tar mig. Kartan får gärna dimpa ner i min postlåda. Då vågar jag ta mig ut på omfartsvägen. Jag har inget emot Smedsby men skeptisk till om de verkligen vet vad de håller på med här.