Hoppa till huvudinnehåll

Bygga och bo

Vedlidret: Golvet

Från 2014
Uppdaterad 24.10.2014 14:41.
Vedlidrets nya brädgolv
Bildtext Vedlidrets nya brädgolv

Vi byggde en stockbastu under en sex timmar lång direktsändning här på Strömsö. Från bastubygget lämnade det över 30 tallstockar. Stockarna sågade Kaj Granlund upp med sin mobila cirkelsåg och vi fick en fin hög med 40 mm tjocka plankor till vedlidergolvet.

Längs stockväggarna spikade jag fast plankor som avvägdes med hjälp av en slang och vatten, ett slags enkelt vattenpass helt enkelt.

För att få stadiga golvvasor (balkar under golvplankorna) spikade och limmade jag ihop flera 40 mm tjocka plankor.

Balkarna fälldes in i plankorna som spikats fast i väggen. Eftersom balkarna var nära sex meter långa behövde de också stödas upp på flera ställen på mitten. Hela stockhuset ligger på natursten som ligger rakt på marken och därför bestämde jag mej för en liknande konstruktion för dessa stödben. Jag satte lite grus under, en sten på gruset och på de stenarna står enkla ben i trä som skruvats fast i balken.

Sen var det bara att skruva fast golvplankorna. Golvet kom ganska högt upp i förhållande till dörren på grund av ett par riktigt stora stenar som låg inne i vedlidret. Stenarna var omöjliga att rulla ut utan maskinell hjälp så de fick lämna kvar under golvet.

För att smidigt komma in och ut ur vedlidret byggde jag en ramp istället för trappor. Halva rampen utanför vedlidret och halva på insidan, på det här sättet blev lutningen inte så brant.

Det blev ett stadigt och bra golv som fyller den funktionen det är tänkt till, ett vedlidergolv.

Läs mera om hur Jim förstärker vedlidrets grund och förnyar dörrarna.

Mer om ämnet på Yle Arenan