Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Westös monologer lyfter den lilla människan

Från 2014
Uppdaterad 07.10.2014 06:51.
Mårten Westö
Bildtext Mårten Westö
Bild: Yle / Ted Urho

Under tiden, i en annan del av staden - så heter en serie monologer skrivna av Mårten Westö. Serien består av 15 monologer som utspelar sig på olika håll i Helsingfors. I bakgrunden ligger ett projekt med Svenska teatern som aldrig blev verklighet.

Radioteatern: Under tiden, på Finnair City bus

Programmet är inte längre tillgängligt

Monologerna är korta tvärsnitt ur olika helsingforsares liv, berättar Westö.

- Det är också en sorts försvarstal för den lilla människan, människor som inte alltid har det så lätt i livet. Det är sådana ögonblick jag försökt fånga.

I den ursprungliga idén - ett projekt som kallades Teater i fickan - skulle man gå runt med bandspelare på gatorna och spela upp på förhand inspelade texter. Historien i projektet, som sedan aldrig blev av, skulle utspela sig i Rödbergen. Under tiden, i en annan del av staden, föddes ur detta.

Också monologerna i Under tiden utspelade sig ursprungligen i Rödbergen.

- Men så ville vi ha lite spridning på dem, så nu utspelar de sig runt om i Helsingfors, säger Westö.

Bävervägen och Mellungsbacka

Förra våren åkte Westö runt i Helsingfors för att hitta intressanta adresser och miljöer för monologerna. Han gillar särskilt adresserna i Hertonäs.

- Där finns adresser som Bävervägen, som triggar fantasin. Det är kanske svårare att idag hitta på nya, fyndiga adresser. Allting finns redan, säger Westö.

När det kommer till favoritställen i staden nämner Westö barndomskvarteren i Munksnäs och den nuvarande hemstadsdelen Tölö. Men också stadens östra delar lockar.

- Jag har en fäbless för förorten, i synnerhet östra Helsingfors. Det var fint att åka ut med metron till Mellungsbacka och se vad som finns där.

Monologserien Under tiden, i en annan del av staden sänds i 15 delar varje vardagsmorgon i Morgonöppet med start måndag 6.10, och som en helhet i Radioteatern onsdag 29.10.

Mer om ämnet på Yle Arenan