Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Sitt stilla och dö yngre

Från 2014
Uppdaterad 06.10.2014 14:47.
Programmet är inte längre tillgängligt

Internationella undersökningar visar att vi nutidsmänniskor dör i förtid för att vi sitter för mycket. Mats Welander, som är taxichaufför i Hangö har tagit de här uppgifterna på allvar. Han känner tidvis av sitt jobb i både ryggen och låren.

- Jag försöker att inte köra bil när jag är ledig, säger Mats Welander. Jag tar hellre cykeln. Två gånger i veckan försöker jag simma. Simningen är ju bra rörelse för armar och ben och ryggen också.

Taxichaufför Mats Welander
Bild: YLE/Malin Lindholm

Tidigare talade man mycket om hur viktigt det är att vi motionerar, men först under de senaste åren har man börjat uppmärksamma de negativa effekterna av stillasittande.

- Man har trott att man genom att fylla en viss motionskvot kan få ut det positiva av motionen, men forskning har visat att stillasittande äter upp de positiva effekterna av att röra på sig. Man kan alltså inte kompensera ett stort stillasittande med lite motion, säger docenten i medicin Bo Isomaa i Jakobstad.

Hjärt- och kärlsjukdomar, bröstcancer och tjocktarmscancer är sjukdomar som mer eller mindre hör ihop med stillasittande och för lite motion.

Bo Isomaa
Bild: Yle/Barbro Westerberg

Rör på dig också när du sitter

Redan för 50 år sedan var man orolig för att vi satt för mycket och folk uppmanades att gymnastisera mera. Än i dag samlas kvinnor i alla åldrar för att hålla rygg, axlar, mage, bak och lår i skick.

Anki Strömborg leder mage- och bakjumpa i Pargas
Bild: Yle/Dmitri Volgin

- Vi är beroende av datorn på jobbet så vi sitter hela dagarna. När vi kommer hem sjunker vi sedan ner i tv-soffan och fortsätter sittandet, säger gymnastikinstruktören Anki Strömborg i Pargas.

Trots den oroväckande forskningen om vad för mycket stillasittande gör med oss, kan man motverka de negativa konsekvenserna relativt lätt. Företagsfysioterapeuten Cathlene Andersson i Borgå talar sig varm för regelbundna pauser i sittandet.

Arbetsfysioterapeut Cathlene Andersson justerar stolen
Bild: yle/Berislav Jurisic

- Rör på dig, ändra ställning, luta huvudet i handen, häng bak över stolen, stig upp, gå och diskutera med arbetskamraterna i stället för att skicka e-post, uppmanar hon. Vi är ben, leder, muskler och lungor och hjärta. De ska pumpa hela tiden.

Det ska börjas i tid

För att lära sig att röra på sig på ett sunt sätt, borde man fungera som ett barn under skolåldern. Ändå lär vi barnen sitta stilla tidigt i livet. Barnen förs med bil eller buss till skolan. Väl framme sitter de på lektionerna, under luncherna och ibland också på rasterna.

Årskurs fem i Mattlidens skola i Esbo har tänkt om. Här hålls en stor del av lektionerna utomhus.

Johanna Pipping-Arrakoski, klasslärare i Mattlidens skola i Esbo.
Bild: Yle

Klassläraren Johanna Pipping-Arrakoski vägrar förstå varför skolorna fortfarande kräver att eleverna ska sitta stilla på lektionerna.

- Jag tycker att det är ett gammalmodigt tänkande, att vi måste tänka om. Skolan är inte som den var för 20 år sedan, säger hon. Rörelse befrämjar dessutom inlärningen.

Närbild måndag 6.10.2014 i Yle Fem.

Mer om ämnet på Yle Arenan