Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vem får Nobelpriset i litteratur?

Från 2014
Uppdaterad 08.10.2014 12:21.
Bjørnstjerne Bjørnson tilldelades Nobelpriset i litteratur 1903
Bildtext Bjørnstjerne Bjørnson tilldelades Nobelpriset i litteratur 1903.
Bild: Wikimedia Commons

Haruki Murakami eller Assia Djebar? Amos Oz eller Joyce Carol Oates? En kvinna eller en man? En poet eller en essäist? En samhällskritisk debattör eller en sparsmakad lyriker?

På torsdag (9.10) kungörs vem som tilldelas Nobelpriset i litteratur 2014, och spekulationerna och tippningarna är givetvis i full gång.

Om man får tro vadslagningsbyråerna ligger den japanska författaren Haruki Murakami och den kenyanske författaren Ngugi wa Thiong’o väl till, liksom den vitryska journalisten och författaren Svetlana Aleksijevitj, medan författare som irländaren Colm Toibin och australiensaren Les Murray kommer längre ner på listan över potentiella pristagare.

Några av Svenska Yles litteraturredaktörer ger sina tippningar och önskemål inför kungörandet av pristagare:

Gungerd Wikholm: Min nobelpriskandidat än en gång är Ko Un, den åldrige poeten från Sydkorea. Han har skrivit om flugor, daggmaskar och människor. Om att se världen på nytt också om den kan te sig hopplös. Han har varit både munk och politisk aktivist. Han har allvar och humor.

Petter Lindberg: Författare ur det tyska språkområdet verkar inte stå högt på listan över potentiella Nobelkandidater. Av de yngre och väletablerade, vill jag gärna slå ett slag för schweizaren Peter Stamm. Han debuterade år 1998 och har redan skrivit ett tiotal böcker som blivit översatta till närmare 40 språk. Stamms romaner är lätta, synbart enkla, men gömmer klokskap och stora känslor. Hans romanfigurer letar efter borstsprungna identiteter, lamslås av krav på duktighet och konformism, men går oftast segrande ur det som kallas livet. Stamm skriver stor litteratur i det lilla formatet.

Anna Dönsberg: Mitt tips är kenyanen Ngugi wa Thiong’o som beskrivit sin barndom i romanen Drömmar i krigets skugga: minnen från en barndom. Han hette James Ngugi till mars 1970, när han antog sitt kikuyunamn Ngũgĩ wa Thiong'o. Flera av Thiong´os romaner har blivit översatta till svenska, bl.a. En blomma av blod som anses vara en av de viktigaste romaner som utkommit på den afrikanska kontinenten.

Marit Lindqvist: Jag hoppas på den kanadensiska poeten och essäisten Anne Carson, som skriver svindlande och svidande texter starkt förankrade i det antika arvet och grekiska myter. Men eftersom Nobelpriset i litteratur ifjol gick till novellistikens mästarinna, Alice Munro från Kanada, tror jag inte att Carson får priset i år, men förhoppningsvis ett annat år.

Staffan von Martens: Jag tror på Sofi Oksanen som är översatt till många språk, prisbelönad, men framförallt för att hon skriver om ett land som sitter i storebrors skruvstäd. Läget i Europa gör valet markerat politiskt.

Kia Svaetichin: Jag tror att amerikanska Joyce Carol Oates äntligen kommer att få Nobelpriset i litteratur. Och det är också något jag hoppas på! Jag tycker att hon är lätt att läsa för var och en. Hon skriver lättillgängligt och har skrivit så otroligt många böcker. Dessutom tycker jag att hon lyckas fånga en från första sidan och hon skriver väldigt känslostarkt.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Nobelpriset i litteratur delades ut första gången år 1901 och gick då till den franske författaren Sully Prudhomme.

Det engelska språkområdet toppar listan över antalet nobelförfattare (27), tätt följt av det franska (13) och det tyska språkområdet (13).

Finland har tillsvidare en Nobelprisad författare i Frans Eemil Sillanpää, som tilldelades priset år 1939 med motiveringen: ”för den djupa uppfattning och den utsökta stilkonst, varmed han skildrat sitt hemlands allmogeliv och natur i deras inbördes sammanhang”.

Tretton av pristagarna har varit kvinnor: Selma Lagerlöf, Grazia Deledda, Sigrid Undset, Pearl Buck, Gabriela Mistral, Nelly Sachs, Nadine Gordimer, Toni Morrison, Wislawa Szymborska, Elfriede Jelinek, Doris Lessing, Herta Müller och Alice Munro.