Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Pekka Poutanen: Alko och bibliotek kunde gå hand i hand

Från 2014
Pekka Poutanen
Bild: Elias Poutanen

Vill du köpa en bostad i Berghäll eller någon annanstans i stadens centrum lönar det sig att bekanta sig med lägenheter i absolut närhet av alkoholbutikerna. Här är priset en aning lägre än längre bort från störande "alkisar".

I köpcentren är livet helt annorlunda. Alkos monopolbutiker lockar kunder. Köpcentren kämpar blodigt för att få alkoholbutiken inom sina väggar. Alla kan inte få en så här trevlig granne. Vårt monopolsystem förvränger den sunda konkurrensen mellan butikskedjorna. Genom att tillåta försäljning av viner och andra mildare drycker i alla matvaruaffärer skulle marknaden vara rättvis för alla.

Våra beslutsfattare tycks dock inte vara beredda att ta ett dylikt steg mot en europeisk alkoholkultur. En del av oss finländare - med östeuropeiska dryckesvanor, höga siffror för alkoholdödlighet och våld - skulle ta ett ännu tidigare steg till graven. Jag kommer väl ihåg tiden då försäljningen av mellanöl befriades år 1969. Det var en allmän stark opinion att nu när öl kunde köpas i bybutiken kommer alkoholismen att öka radikalt. Så gick det inte.

Systemet att välja lokaler för alkoholbutiker borde vara rättvist. Kanske vi kunde lotta ut platsen bland alla sökande. Detta kunde dock leda till att butiken placeras i köpcentra som ligger långt borta från kundströmmar. Är det möjligt att placera Alko på neutral mark?

Vårt biblioteksnät i Finland är utomordentligt bra. Biblioteken ligger praktiskt taget alltid centralt i ett samhälle och majoriteten av medborgarna besöker dem. Det finns bara ett bibliotek i kommunen och det är utan direkta konkurrenter. Avgörande för placeringen av alkoholbutiken kunde vara närheten till biblioteket. I ett dylikt system skulle kommunen få besluta om placeringen genom att välja plats för biblioteket och på ett effektivt sätt påverka kundströmmarna. Man skulle inte gynna någon affärskedja.

Till vår alkoholpolitik hör att försäljaren även upplyser kunder om dryckernas negativa verkningar. På biblioteket bredvid Alko kunde man aktivt erbjuda litteratur och information om alkoholens faror och då kunde monopolbolaget sluta upp med dyr produktion av upplysningsmaterial. För en civilicerad alkoholkonsument och kulinarist erbjuds i biblioteket högklassig mat- och dryckeslitteratur utan påträngande marknadsföring. Biblioteket, som erfaren och populär arrangör för mångsidiga evenemang, kunde ha lockande tillställningar om mat och dryck för en bättre hälsa och för ett bättre liv. Bibilioteken och Alko kan på många sätt gå hand i hand och nå en stor del av befolkningen.

Runt vissa alkoholbutiker har det då och då uppstått problem och störningar. I en del parker har man löst problemen genom att bygga ett stort schackbräde på marken.Tystnaden runt spelet och bland åskådarna har lugnat ner hela omgivningen. Biblioteket bredvid Alko kunde med sin kultiverade och lugna stämning köra bort störande element. En del Alkokunder behöver vanligen oftare en toalett än andra och biblioteket har ofta den enda gratistoaletten i omgivningen. Då användningen av buskar som pissoar minskar, ökar trivseln för alla.

Så länge vi inte har försäljning av viner och andra milda alkoholdrycker i matvaruaffärer skall alkoholbutiker placeras på neutral mark. Bibliotekens närmiljö är en sådan.

Till Poutapekkas blogg