Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Släng inte stickade sockor med hål – lär dig stoppa dem

Från 2014
Uppdaterad 07.11.2019 16:38.
Lees stoppade socka
Bildtext Lees stoppade socka
Bild: YLE/Strömsö

Det tar många timmar att sticka en strumpa så att lära sig stoppa den om det går hål på den är en riktig investering för både plånbok och miljö.

Det finns många olika sätt att stoppa en strumpa. Det här sättet är ett som är enkelt och snabbt. På samma sätt kan du även stoppa andra stickade plagg som vantar och tröjor.

Strömsö inslag: Stoppa strumpor - Spela upp på Arenan

Du behöver:

 • en stoppnål med rund spets
 • garn som är likt strumpans garn i frågan om material och tjocklek, färgen har mindre betydelse
 • ett hjälpredskap, t.ex. en stoppsvamp (det går lika bra med en glödlampa eller något annat runt som inte går att sy fast i misstag

Så här gör du:

 1. Trä 30-40 cm garn på nålen.
 2. Lägg stoppsvampen/glödlampan i strumpan.
 3. Börja från hålets nedre vänstra hörn och trä nålen genom den första hela maskan/öglan som finns där. Dra garnet genom så att det blir en ända på 6-7 cm löst hängande.
 4. För nålen genom motsvarande första hela maska uppe till vänster i hålet och lämna så mycket garn i mellanrummet mellan den övre och nedre maskan som hålet är stort.
 5. Nu för du nålen genom nästa maska nertill i hålet och lämnar så mycket garn i mellanrummet som hålet är stort. Forstätt så att sy genom varannan maska uppe och varannan nertill så att det bildas ett lodrätt galler i hålet.
 6. När alla maskor är uppfångade är det dags att börja väva mellan trådarna. Då syr du först genom den närmaste maskan på sidan av hålet och sedan väver du in nålen varannan ovanför och varannan under i gallret du nyss skapat.
 7. Dra igenom tråden, utan att dra för hårt. Sy fast i närmaste maska i kanten och sy sedan tillbaka men nu motsatt till föregående varv, varannan ovanför, varannan under. Fäst i kanten och fortsätt likadant tills hålet är täckt och alla maskor är uppfångade och fastsydda.
 8. Fäst ändan på tråden genom att sy in den i maskorna fram och tillbaka och klipp av.
 9. Fäst starttråden som du lämnade i början. Undvik knutar!
 10. Tips: Hål på vantens tumme? Använd andra ändan av glödlampan som stöd under stoppningen!

Mer om ämnet på Yle Arenan