Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Regeringen Stubb erkänner inte Palestina"

Uppdaterad 06.10.2014 18:23.
Abbas supportrar
Bildtext Varken USA eller EU har erkänt Palestina som självständig stat. Finlands regering kommer inte att följa den svenska regeringens exempel, säger fd utrikesminister som Yle Nyheter har talat med.

Den utrikespolitiska ledningen kommenterade inte på måndag den svenska regeringens beslut erkänna Palestina som självständig stat. Men det är inte sannolikt att Finland följer Sveriges exempel.

President Sauli Niinistö satt på flyget till Frankfurt och utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) befinner sig i Moskva. Tuomioja lovade återkomma senare i veckan.

Soini vill inte erkänna Palestina

Också Timo Soini (Sannf) som är ordförande för riksdagens utrikesutskott befann sig utomlands. Soini hälsade via ett textmeddelande till Yle Nyheter att "Finland inte erkänner förvaltningar utan enbart stater", och han fortsatte: "Jag anser att Finland inte ska erkänna Palestina".

Utrikesutskottet har inte behandlat ärendet så det här är uttryckligen Soinis egen åsikt.

Salolainen beredd att diskutera

Utrikesutskottets viceordförande Pertti Salolainen (Saml) signalerade däremot klart att han är öppen för diskussion.

- Vi måste fundera igenom frågan grundligt, sa Salolainen. Jag har inte tagit ställning, men jag är öppen för förändringar.

USA har redan hunnit uttala sig att det är alltför tidigt att erkänna Palestina- och den europeiska stormakten Tyskland har på grund av historiska orsaker alltid varit noga med att hålla sig på god fot med Israel.

- Vi känner till USA:s inställning från tidigare, konstaterar Salolainen. Vi måste nu fundera igenom saken hur Finland förhåller sig. Det kommer att bli mycket svårt att få med USA och Tyskland på en gemensam linje med Sverige.

"Ser inte bra ut genast följa exemplet"

EU:s officiella linje är i likhet med USA:s att Västbanken och Gaza ska utgöra grunden för en palestinsk stat. Men varken USA eller EU har tillsvidare erkänt Palestina som självständig stat. Några omedelbara följder av det svenska erkännandet av Palestina är däremot svåra att se just nu.

Den förra utrikesministern Pär Stenbäck (SFP) anser att det steg som Sverige har tagit närmast ska ses som en markering från den nya svenska regeringens sida.

- Men vi ska inte vänta oss att vår sittande regering skulle följa den svenska regeringens exempel, konstaterar Stenbäck. Å ena sidan är det bara ett halvår kvar till riksdagsvalet- å andra sidan skulle det inte se bra ut att omedelbart följa det svenska exemplet, avslutar Stenbäck.