Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Problemreaktorn Sosnovyj Bor mal el igen

Från 2014
Uppdaterad 07.10.2014 09:20.
Kärnkraftverket Sosnovyj Bor

Ägaren till kärnkraftverken i Sosnovyj Bor har reparerat skadorna i den äldsta enheten och nu producerar den el igen. Det var problem i grafithöljet som fick ägaren att stoppa kraftverket.

Nu har man sågat i och rätat ut grafitblock och kärnkraftverket är i bruk igen.

- Man har aldrig tidigare gjort dylika ingrepp, säger projektchef Kim Söderling på Strålsäkerhetsverket.

- Kraftverket (SB1) tycks fungera helt okej men inte känner vi till alla detaljer om hur reparationerna har gjorts, säger han.

Enligt uppgift har man sågat i grafitblocken och på så sätt fått mera utrymme för de bränsletuber som spruckit och svällt upp.

Kritik också i Ryssland

De gamla kraftverken, som är av Tjernobyltyp, har väckt kritik också i Ryssland. Många miljöorganisationer har krävt att de gamla grafitverken borde stängas.

- Jag tror ändå att alla elva kraftverk av den här typen kommer att genomgå en liknande reparation som den som utförts i Sosnovy Bor 1, säger Söderling.

Nu har Sosnovy Bor 1 och kärnkraftverket Kursk nära Moskva renoverats och fått förlängd livslängd. Sosnovy Bor 2 har stoppats och står nu i tur.

Det är fråga om att förlänga brukstiden. Grafiten som används har en viss livslängd och många experter säger att det inte går att förlänga den. Men ryska kärnkraftsmyndigheter har gett grönt ljus efter ingreppen som gjorts.

Enligt ryska planer ska Sosnovy Bor 1 stängas 2018.