Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Vad är en kommun egentligen?"

Från 2014
Uppdaterad 07.10.2014 05:46.
Ingången till Korsholms kommunhus.
Bildtext Arkivbild.
Bild: YLE/Sara Bergström

Den tänkta storkommunen från Vörå i norr till Kristinestad i söder och med Vasa som motor skulle bestå av tio kommuner och 130 000 invånare. På måndag kväll fick fullmäktige i Korsholm ta del av en första skiss på den här konstruktionen. Frågetecknen kvarstår kring många av de centrala frågor som man har i Korsholm kring en fusion.

Skiss av kommunfusionsutredning presenterades för fullmäktige i Korsholm

1:20

- Vad är en kommun egentligen i framtiden egentligen, den frågan ställde sig många. Men den fick vi inget svar på, konstaterade fullmäktigeordförande Carola Lithén i Korsholm.

Fullmäktigeordförande Carola Lithén från Korsholm
Bildtext Carola Lithen.
Bild: Yle/ Malin Hulkki

Fusionsutredningen görs av Jan-Erik Enestam och Ossi Repo. Den skall vara klar till årsskiftet och i början på nästa år tar det politiska arbetet med utredningen vid.

Frågorna i Korsholm gällde under fullmäktiges aftonskola gällde sådana centrala frågor som vad det blir av det lokala inflytandet i en fusionerad kommun, hur kommer förhållandet mellan stad och landsbygd att utvecklas, svenskans ställning och på vilket sätt skall de mångomtalade synergieffekterna uppnås.

Sotereformens öde borde vara klar först

Social-och hälsovårdsreformen lever sitt liv vid sidan av kommunfusionsutredningarna och det här gör det förstås svårt för politikerna att samtidigt ta ställning till fusionsplaner.

- Sote reformen är inte klar, vi vet inte hur den blir, vi vet inte ens om den blir av. Via den här reformen kommer 50-70 procent av de enskilda kommunernas uppdrag och budgetmedel att försvinna bort från kommunerna. Många av oss skulle ha önskat att vi skulle ha sett slutet på det innan vi går och gör det här följande steget, säger Carola Lithén.

Kommunfusionsutredningen skall vara klar vid årsskiftet och efter det vidtar det politiska arbetet i januari-februari med utredningen och kommunernas slutliga ställningstaganden.