Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Kollektivet som kom att påverka västvärlden

Från 2014
Uppdaterad 07.10.2014 10:58.
Freak Out!
Bild: Vilda Bomben Film AB

De ville skapa ett nytt liv - men de skapade en ny värld

På hösten år 1900 köpte fem ungdomar en kulle i fattiga södra Schweiz. De hade fått nog av konsumtionssamhället de vuxit upp i och ville skapa ett annat samhälle. Ett samhälle grundat på veganism, feminism, pacifism och fri kärlek som de kallade Monte Verità. Genom deras ögon ser vi likheterna mellan deras tid, vår tid och vad de revolterade emot i början av 1900-talet.

På Monte Verità utvecklades många av de idéer som vi idag känner igen som alternativrörelsen - idéer som kommit att påverka nittonhundratalet på många sätt. Flera av de människor som bodde på kullen kom antingen att bli världsberömda eller helt bortglömda, men deras arv kom att bli en västvärldens kultur.

Filmen är en blandning av animation, arkivbilder och intervjuer med nutida experter. Huvuddelen av arkivmaterialet kommer från det Brittiska Filminstitutet, som har en unik samling av filmer ifrån nittonhundratalets första år. Många av dessa filmer har inte visats offentligt sedan 1911. Fondazione Monte Verità gav dokumentaristerna fullt tillträde till Harald Szeemanns unika samling av stillbilder och dessa är utgångspunkt för de animerade sekvenserna i filmen. Animationerna berättar historien om Monte Veritàs uppgång och fall samt hur denna rörelse slutligen hamnade i Kalifornien.

Dokumentären har vunnit den internationella klassen vid Makedox Film Festival och Grand Award vid World Media Festival.

Iben Hjelje gör Ida Hofmanns röst.

Dok: Freak Out!
Yle Fem söndag 12.10.2014 kl. 20.00
30 dagar på Arenan

Regi: Carl Javér
Manus: Carl Javér, Fredrik Lange och David Wingate
Produktion: Vilda Bomben Film AB, Sverige 2014. Samproduktion