Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Viskliga östnylänningar äter stoppakaku

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
dialektforskare caroline sandström
Bildtext Dialektforskare Caroline Sandström

Eller är de veskliga och äter keku?

Båda går om vi får tro dialektforskare Caroline Sandström, som jobbar vid Språkinstitutet och har disputerat i östnyländska dialekter. Många ord i dialekterna är uråldriga, men de dialektala termerna för gräddtårta är rätt nya, troligen från efterkrigstiden. Maträtter som innehåller vitt mjöl, grädde och ägg var lyxvaror, alltså inget man talade om i Östnyland för länge sen.

En del dialektala ord förekommer i hela Svenskfinland i lite olika versioner, men ordet visklig i bemärkelsen vettig, ordentlig är utpräglat östnyländsk.

Caroline Sandström gästade God morgon Östnyland tisdagen den 7 oktober för att diskutera inte bara östnyländska dialekter, utan även frågan om när det är lämpligt att använda dialekt och när man ska tala standardspråk. Kan en expert, journalist eller en lärare tala dialekt och samtidigt vara trovärdig och bli förstådd? Lyssna på intervjun via Yle Arenan för att höra vad Caroline Sandström svarade!