Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa vill synas mera på landskapets pr-resa till Helsingfors

Från 2014
Uppdaterad 07.10.2014 16:54.
Bildtext Arkivbild: Vasa torg
Bild: Yle

Landskapet Österbotten presenteras på Senatstorget i Helsingfors nästa sommar. Vasa vill som största enskilda betalare ha en större synlighet i evenemanget.

Vasa vill ha större synlighet

Programmet är inte längre tillgängligt

Traditionen med landskapen som presenterar sig på Senatstorget i Helsingfors går tillbaka till 1988 men Österbotten har aldrig presenterats som ett enskilt landskap förut.
Sommaren 2015, 11-13 juni kommer alla österbottniska kommuner att lyftas fram men i Vasa finns ett visst missnöje med framtoningen.
Landskapsdirektör Olav Jern vill inte riktigt vidkännas att det finns några större problem i sammanhanget.

- Det är inget gnissel men vi för diskussioner, säger Olkav Jern.

Diskussionerna gäller finansiering kontra synlighet för Vasa. Vasa är den största enskilda betalaren med 130 000 euro i en budget som går lös på 480 000 euro.

Landskapsförbundet betalar 100 000 euro ur ackumulerade överskott men har inte råd att ta ett större ekonomiskt ansvar än så, kommunerna måste bidra med extra pengar till förbundet för att få det hela att gå ihop, deras andel uppgår totalt till 310 000. Företag bidrar också till finansieringen.

Expo Österbotten planerar evenemanget

Mässarrangören Expo Österbotten planerar evenemanget på Senatstorget i Helsingfors. En ledningsgrupp med Olav Jern som ordförande fungerar som styrgrupp.

- Det visuella upplägget böjar bli klart, liksom temata, säger Olav Jern.

Finansieringen måste vara klar innan man kan göra avtal med olika programproducenter och det borde ske inom oktober -november.

- Helsingforsarna kommer att få uppleva ett Österbotten som är annorlunda än vad de har tänkt sig, säger Olav Jern.