Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Direktörer och äldre på promenad

Från 2014
Uppdaterad 07.10.2014 13:17.
borgå stads ledning med åldringar
Bildtext Välfärdskoordinator Laura Sormunen vid Borgå stad kör igång kampanjen tillsammans med stadens ledning och äldre.
Bild: Yle/Stefan Härus

Borgå stads ledning utmanar alla Borgåbor att vara med i stadens promenadkampanj. Tanken är att agera promenadkompis för en äldre person. Stadens direktörer föregick själva på tisdag med gott exempel.

Direktörer och äldre på promenad - Spela upp på Arenan
Östnyländska nyheter: Borgå stad kör igång promenadkampanj - Spela upp på Arenan

Kampanjen startade med att stadens ledande direktörer och tjänsteinnehavare gjorde en promenad med personer som bor på Äppelbackens servicecenter.

Vill men vågar inte

Det finns många ensamma äldre personer i Borgå som skulle njuta av utomhusvistelse men som inte vågar eller vill ta sig ut ensamma. Utomhusvistelse och promenader minskar ofta med åren i och med att muskelstyrkan och balanssinnet försämras och för att man är rädd för att falla. Det är här promenadkompisen kommer in: Promenadkompisen stöder den äldres funktionsförmåga genom att helt enkelt dela promenad och utevistelse med den äldre och samtidigt vara ett stöd och ett vakande öga.

- I synnerhet för personer över 75 år är utevistelse och promenad att rekommendera för att upprätthålla funktionsförmågan. Enligt undersökningar ger utevistelse glädje också till dem som har svårt att röra sig eller som sitter i rullstol, säger välfärdskoordinator Laura Sormunen vid Borgå stad.

Staden utmanar invånarna

Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula säger att kampanjen är en viktig kampanj där också stadens ledningsgrupp ville delta.

- De äldres funktionsförmåga och möjligheter att delta i aktiviteter och att kunna bo kvar hemma är ju tyngdpunktsområden i den nya stadsstrategin, konstaterar Ujula.

Nu utmanas alla Borgåbor att vara med i promenadkampanjen som promenadkompis för en äldre person - kanske någon i den närmaste kretsen, en granne eller en bekant. Staden utmanar också alla läroanstalter, föreningar, idrottsföreningar och företag med i kampanjen. Sin promenadhistoria kan man sedan dela på Facebooksidan Porvoo – Borgå med hashtag #KävelykamuPorvoossa.

Promenadkurs

Staden kommer att samla på historier till mitten av november och den bästa historien belönas med pris.

Kampanjen inleds med avgiftsfria promenadkompiskurser på Äppelbackens servicecenter. Den första kursen går av stapeln den 4 november och den andra den 11 november.