Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Koka vattnet i södra Sibbo

Från 2014
Uppdaterad 08.10.2014 11:01.
Påfyllning av vatten i Söderkulla
Bildtext Sibboborna kan hämta vatten vid K-butiken i Söderkulla
Bild: Yle/ Stefan Härus

Myndigheterna har upptäckt skadliga bakterier i prover som har tagits från vattentornet i Söderkulla. Därför uppmanas nu alla i området att koka sitt hushållsvatten.

Påfyllning av vatten i Söderkulla
Bild: Yle/ Stefan Härus

En tillfällig utdelningspunkt för dricksvatten finns på parkeringsplatsen vid K-supermarket i Söderkulla, på tisdag kl 17-21 och på onsdag kl 8-21.

Enligt de prelilminära proverna är det fråga om bakterier som härstammar från avföring. I prover som samtidigt togs från vattennätet hittades inga bakterier.

Vattentornet har tömts och isolerats från nätverket. Vattendistributionen väntas fungera normalt, men det kan tidvis förekomma störningar i vattentrycket.

Uppmaningen att koka vattnet gäller alla som bor i södra Sibbo samt i Östersundom i Helsingfors. Man skall koka vattnet i minst fem minuter. Invånarna i området skall heller inte skölja till exempel frukt och grönskaker med vatten direkt ur kranen.

Däremot kan man använda vattnet till att tvätta kläder och duscha.

Myndigheterna har tagit nya vattenprover på tisdagen. De preliminära resultaten från dem blir klara på onsdagen. Då ger hälsoskyddet mera information.

Arla har inte hittat något i vattnet

På mejeriföretaget Arla i Söderkulla i Sibbo har man slutat använda det kommunala vattnet och tagit den egna brunnen i bruk för säkerhets skull. Det säger kommunikationsdirektör Outi Fagerlund.

– Vi gör regelbundna tester på det kommunala vattnet och hittills har vi inte hittat något avvikande. Men vi har slutat använda det, säger Fagerlund.

Arla är anslutna till vattennätet före vattentornet. Det egna brunnsvattnet räcker bra till, men Arla har minskat något på lagerproduktionen. Vattenproblemen påverkar ändå inte leveranserna, säger Fagerlund.

Artikeln har uppdateras kl 8:45

Läs mer: Vattenpussel i Söderkulla skola