Hoppa till huvudinnehåll

X3M

"Tack är ingen svordom" sjunger de

Från 2014
Elli och Jere från Haloo Helsinki poserar.
Bildtext Elli och Jere från Haloo Helsinki poserar.
Bild: Yle / Camilla Fagerholm

Elli och Jere från Haloo Helsinki ska precis ut på turné. Men innan det fick de berätta om hur de lyckas göra musik som både mommon och heavykillen gillar. Och varför de hostade svart slem i en vecka.

Haloo Helsinki har många järn i elden. De gör spelning efter spelning, tar emot olika priser (varav ett överräcktes av självaste Jared Leto på Emma-galan i våras) och trots det hinner de ge ut en ny skiva. Den nya skivan Kiitos ei ole kirosana har i skrivande stund klättrat upp till plats 82 på Spotifys internationella top 100-lista och både Eminem och Skrillex ligger under den. Bandet har vind i seglen.

Elli Haloo och Jere Marttila från bandet är vana att jobba hårt eftersom de älskar det de gör.

Det är Elli som är textgeniet i bandet medan Jere och Leo Hakanen är intresserade av melodierna. Succén bakom bandet måste bero på att de kompletterar varandra.

- Jag är besatt av att hitta på ordlekar och skriver genast upp mina idéer. Ibland kan jag fortsätta på en idé ett år senare och skriva en ny låttext kring det, berättar Elli.

Hon berättar att det är för hektiskt i Helsingfors så när hon vill koncentrera sig och skriva texter åker hon till sitt speciella ställe vid Saimen. Där kan hon lugna ner sig.

Mommona och heavykillarna gillar musiken

Haloo Helsinki går hem hos en bred publik, både mommon och heavykillar gillar musiken, hur är det möjligt?

- Jag tror att människor har lätt att relatera till våra låtar eftersom det handlar om ämnen som berör alla, säger Jere.

Haloo Helsinki spelar finsk poprock men låtarna innehåller lite punk- och maskinvibbar. Bandet gillar att experimentera och har byggt upp ett eget sound som folk känner igen.

Den första singeln från femte albumet var Beibi och släpptes i augusti i år. Videon har 1,3 miljoner visningar på Youtube och det är kanske världshistoriens mest smittande låt.

- Musikvideon till Beibi är filmad i Bulgarien i en stålfabrik som fortfarande är i användning. Vi hostade svart slem ännu en vecka efter att vi hade kommit hem, berättar Jere.

Nu är också den andra singeln Vihaan kyllästynyt släppt och musikvideon filmades på samma Bulgarien-resa i en massiv ufobyggnad.

Haloo Helsinki i Vain Elämää?

Eftersom Haloo Helsinki redan har många hittar så gjorde vi en tankelek. Om Elli skulle vara med i nästa säsong av succéserien Vain Elämää, vem vill hon att skulle tolka deras låtar?

- Samuli Putro, Tuomari Nurmio, Mikko Alatalo, Heikki Salo, Juha Lehti och Maija Vilkkumaa, rabblar hon upp i snabb takt.

På fredag (10.10) startar Haloo Helsinki sin turné.