Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Våra känslor är kemiska

Från 2014
Uppdaterad 17.08.2016 21:10.
Ulf Ellervik
Bildtext Ulf Ellervik.
Bild: Yle/Roger Källman

Vad är det som händer i våra hjärnor då vi känner lycka, sorg, ilska, besvikelse, kärlek? Det vet Ulf Ellervik, professor i bioorganisk kemi vid Lunds universitet.

Ellervik har bland annat skrivit boken "Njutning: berättelser om kärlek, känslor och kemi". Han är också en omtyckt föreläsare.

Ulf Ellervik om lyckans kemi

10:54

- Vi har i vår hjärna ett belöningssystem, som har ett antal uppgifter. Bland annat ska det ge oss en belöning då vi gör något bra, som gör att vi överlever.

Till exempel då vi äter god mat triggas belöningssystemet. Samma system arbetar för att vi ska sprida våra gener, alltså föröka oss. Därför blir vi lyckliga av en förälskelse.

På tisdagen föreläste Ulf Ellervik för gymnasiestuderande i Vasa. Temat var just "Kärlekens kemi" och Ellervik analyserade då var kärlek är, ur ett kemiskt perspektiv.

Lyckans kemi - en kortkurs

I hjärnan har vi massor av hjärnceller, som är sammankopplade i så kallade synapser. I synapserna sker en kemisk överföring av information. Det finns minst ett tjugotal neurotransmittorer, signalsubstanser som fungerar på olika sätt.

- Tre av dem: dopamin, noradrenalin och serotonin är ovanligt viktiga i vårt belöningssystem. När de är i balans, då mår vi bra, säger Ellervik.

Då halterna av de här tre substanserna går upp och ner svänger humöret: vi blir glada, ledsna, deprimerade eller kanske rentav maniskt lyckliga.

Den kemiska balansen går att förändra. Det finns ämnen som liknar de naturliga signalsubstanserna och som tas upp av kroppen. Det här kan användas som till exempel antidepressiva läkemedel, men också som drog, för att ge ett rus.

- Amfetamin, till exempel, det liknar dopamin, men det här är ju livsfarligt och man kan förstöra sin förmåga att känna lycka, säger Ellervik.

Inte bara lycka

Alla känslor styrs av kemi. Ulf Ellervik är fascinerad av rädsla, som ger ett påslag av ämnet adrenalin.

- Det gör oss väldigt alerta, för att vi ska överleva. Sen får vi en lyckokänsla, då vi har överlevt! Det är därför vi håller på med extremsporter, ser på skräckfilm och så vidare.

Ellervik säger att en massa fenomen är kopplade till vårt belöningssystem. Det är till exempel inte fullständigt klart varför vi njuter av konst eller musik.

- Det är belöningssystemet som slår in igen, men det är inte så tydligt varför det gynnar vår överlevnad.

Tredje boken på gång

Ulf Ellerviks första bok hette "Ond kemi" och handlar om allt man inte ska göra med kemi. Inspirationen till den kom ur vad femtonåringar brukar säga att de vill veta mer om.

- Det är sällan atomer och molekyler, däremot vill de veta mer om gifter, droger, sprängämnen - hela den där farliga biten med kemi!

Den andra boken "Njutning - om kärlek och känslor" handlar om aktiv lycka. Den är löst baserad på de sju dödssynderna - som ju alla handlar om förbjuden njutning.

Som bäst arbetar Ulf Ellervik på en tredje bok, som ska utkomma hösten 2015. Den heter "Liv".

- Hur har livet uppstått, vad är liv, hur länge kan vi leva och varför dör vi? Alla de stora frågorna!