Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sista utländska journalisten evakuerades från Kobane

Från 2014
Uppdaterad 07.10.2014 17:42.
IS flagga vajar på en kulle nära staden Kobane i Syrien.
Bild: EPA SEDAT SUNA

Den svenska journalisten Joakim Medin följde med hur terrorgruppen Islamiska staten sakta bröt sig igenom försvaret kring staden Kobane. I torsdags evakuerades han som sista utländska journalist från staden. Nu ser det ut som om Kobane faller i händerna på IS.

Då den svenska journalisten Joakim Medin anlände till Kobane i slutet av september var extremistgruppen Islamiska staten ungefär 20 kilometer utanför staden. Jihadisterna har succesivt brutit igenom det lokala försvaret som kurderna i staden har byggt upp. På torsdag kväll lämnade Medin staden då Islamiska staten endast var tre kilometer från staden.

Nu befinner sig Medin i Turkiet nära gränsen till Syrien där kurder, assyrier och andra aktivister drabbar samman med den turkiska polisen och militären då de försöker ta sig tillbaka till Kobane för att skydda staden. Det är en tidsfråga innan Islamiska staten kommer att inta staden.

- Sent på måndag kväll var jag i kontakt med den civila administrationen i staden. De hade själva evakuerats över gränsen till Turkiet 30 minuter tidigare. Det finns fortfarande civila kvar i staden men majoriteten har flytt. Nu är det främst försvarsstyrkorna som finns kvar i staden, säger Medin.

I fall Islamiska staten lyckas inta Kobane, vad händer då med dem som finns kvar i staden?

- Det som kurderna själva är rädda för, och som vi också måste se som ett rimligt hot, är att samma massaker kommer att drabba dem som drabbat andra befolkningar i andra städer. Särskilt som Islamiska staten har riktat hot mot just dessa kurder och deras kvinnor.

Och vad skulle det betyda för Turkiet?

- Att Islamiska staten intar ytterligare en stad vid gränsen oroar Turkiet. Det finns andra regioner och platser som Islamiska staten lyckats inta som gränsar till Turkiet, och där har Turkiet valt att hålla gränsövergångarna öppna till skillnad från gränsövergången intill Kobane. Det är svårt att förutsäga hur Turkiet kommer att reagera speciellt nu när de fattat ett beslut om att de kan intervenera mot IS.

Hur sannolikt är det att konflikten spiller över till Turkiet?

- Det är inte alls så sannolikt. Turkiet är inte en stat i sönderfall till skillnad från Irak och Syrien. Dessutom har Turkiet en kraftig militär närvaro vid gränserna. Det finns kritiker som säger att Turkiet, även om landet inte är direkt inblandat i konflikten, drar nytta av den här situationen i och med att Turkiets traditionella konfliktpart kurderna försvagas.

Under tisdagen har det inte rapporterats om några strider inne i Kobane. Vad kan man dra för slutsatser av den här tystnaden?

- Antingen att folk förbereder sig för större strider i natt eller att försvarsstyrkorna har retirerat några kvarter bort för att bygga upp ett starkare försvar i och med att IS redan finns inne i staden. Försvarsstyrkorna har så pass lätta vapen att möta IS med att de tvingas agera så taktiskt som möjligt. Särskilt när det inte kommer mycket hjälp utifrån.