Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Ishockeytränare: Homo-öknamn tolereras inte

Från 2014
Kenneth Westerback sitter på läktaren i vasa ishall
Bildtext Kenneth Westerback sitter på läktaren i Vasa ishall
Bild: Yle / Peter Fahllund

Om det förekommer verbala påhopp och homo-öknamn bland våra juniorspelare så reagerar vi direkt! Det säger Kenneth Westerback som är träningschef för Vasa Sports hockeyjuniorer. Ämnet blev aktuellt efter att hockeyprofilen Juhani Tamminens kommentar om att det inte finns några homosexuella ligaspelare i Finland.

Slängen från "Solkungen" blev förstås mycket uppmärksammad. Yle Urheilus enkät bland ligalagens kaptener visade sedan att det visst finns homosexuella hockeyspelare och dessutom att toleransen och förståelsen för sexuella minoriteter är hyfsad bland hockeyspelarna. Åtminstone har det blivit betydligt bättre än det var tidigare.

Kenneth Westerback framhåller att det dessutom är vars och ens privatsak när det gäller vad man gör på fritiden och även vilken sexuell läggning man har.

- Vår uppgift är att köra på hockeysidan och träna killarna och tjejerna, säger Westerack.

Tydlig strategi finns

Westerback säger att det är väldigt ovanligt att det skulle förekomma fula påhopp med homo-öknamn bland Sports juniorspelare.

- Däremot kan det nog vara andra dumheter som ungdomarna ibland hittar på och då gäller samma åtgärder som vi skulle ta till om någon började slänga ur sig homo-ord. Vi tar tag i en sådan sak direkt, förklarar Westerback.

Strategin som klubben har är att tränaren först tar ett ordentligt snack med spelaren ifråga. Om påhoppet sker på en träning blir han hemskickad, och om saken upprepas blir det en veckas eller ännu längre avstängning.

- Vi vill att våra ungdomar ska uppföra sig och dit hör inte svordomar och elaka påhopp av något slag och vi ser det som viktigt att de värden som Vasa Sport står för respekteras av alla i föreningen, yngre likaväl som av äldre, säger Kenneth Westerback.

Mer om ämnet på Yle Arenan