Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

7-åring tvingas åka både buss och metro till "närskolan"

Från 2014
Uppdaterad 08.10.2014 09:14.
Skärmdump av Utbildningsnämndens karta över upptagningsområden
Bildtext För många familjer i Kasberget ligger Degerö lågstadieskola mycket närmare än deras egna närskola
Bild: Utbildningsnämnden i Helsingfors

I nästan ett år kämpade Emilia Packalén med byråkrati för att hennes son skulle få gå i en skola som låg på lämpligt avstånd. Till slut dröjde processen så länge att hon var tvungen att ge upp. Nu går hennes son i Botby skola trots att en annan svenskspråkig skola ligger närmare, men där får hennes barn inte gå.

– Det jobbigaste var att myndigheterna inte såg familjen och barnet bakom situationen. Jag fick bara höra att såhär är det, titta på kartan, punkt slut, säger Emilia Packalén.

Varje dag kör Packalén sin sjuåriga son från Kasberget till Botby grundskola eftersom skolvägen är för lång och farlig på egen hand.

– Jag tycker inte att ett barn i hans ålder ska vistas ensam på till exempel Östra centrums metrostation.

Avståndet till Degerö lågstadieskola är nästan hälften kortare än till Botby, men enligt upptagningsområdena får barnet inte gå i Degerö skola. Packalén vet inte hur hon ska ordna sin sons skolväg då hon nästa år återvänder till arbetslivet.

– Kanske jag är lite väl försiktig, men jag tycker det är lite väl häftigt att en sjuåring först ska ta sig med buss från Kasberget till Östra centrum och sedan vidare med buss eller metro. Det är inte så lätt.

Snart ska Packaléns yngre son börja på daghem vilket krånglar till situationen ytterligare.

– Får han en dagisplats helt annanstans är det ju ett till problem. Mina arbetstider är inte flexibla, jag måste vara på jobbet prick åtta. Jag vet inte hur det ska gå ihop.

Närskolan är inte alltid närmast

Trots att Degerö lågstadieskola ligger geografiskt närmare är Botby grundskola närskolan för de svenskspråkiga familjer som bor i Kasberget.

– Det är helt absurt att kalla det här systemet närskoleprincipen, säger Packalén.

Hon tycker det är motiverat att ha upptagningsområden men anser att uppdelningen är ologisk.

– Områden borde dras utgående från skolan. Sätt en passare på kartan där skolan ligger och inkludera de hemmen som faktiskt ligger närmast.

"Väggarna kommer emot"

Niclas Grönholm, linjedirektör för svensk dagvård och utbildning i Helsingfors, säger att staden kontaktats av flera missnöjda föräldrar från Kasberget. Ibland leder kriterierna för upptagningsområden till att alla barn inte kan gå i den skola som ligger närmast.

– Orsaken till att Kasberget har upptagningsområde i östra Helsingfors och Botby skola är att det finns plats där. I Degerö kommer väggarna emot, så att säga, förklarar Grönholm.

Emilia Packalén tycker inte att staden har skött sin uppgift.

– Lagen för grundläggande utbildning säger att varje barn har rätt till en trygg skolväg. Den rutt som min son nu måste ta är inte en trygg skolväg, säger hon.