Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Fråga Mediechefen om kulturbevakningen!

Från 2014
Uppdaterad 08.10.2014 15:20.
Bild: Tuomo Railo

Resurserna minskar på alla håll, även inom media och frågan som kvarstår är hur det i slutändan kommer att synas i medieutbudet. På ett eller annat sätt kommer även kulturbevakningen att lida, tror Olli Sirén, John Voutila, Anna Högström och Emma von Wendt som alla studerar till dramainstruktörer vid Novias utbildning för scenkonst i Vasa.

Olli Sirén, John Voutila, Anna Högström och Emma von Wendt är dramainstruktörstuderande vid  Novias utbildning för scenkonst i Vasa
Bildtext Olli Sirén, John Voutila, Anna Högström och Emma von Wendt
Bild: YLE / Peter Fahllund

- Redan i våras då vi hade vår pjäsframställning fick vi erfara att vi bara kunde få in en förhandsgrej i Vasabladet, men de hade inte möjlighet att komma på premiären, säger Högström.

En av de största farhågorna bland de studerande är att det är de större teatrarna som kommer att prioriteras i allt högre grad, medan små grupper, fria teatergrupper och studerande hamnar i skuggan och blir lidande.

En lösning som Sirén, Voutila, Högström och von Wendt är överens om är att olika kulturgrupper kunde samarbeta mera i olika projekt och på det sättet lättare få mediebevakning.

- Om man istället för två föreställningar slår ihop dem till en, så borde det väl vara större chans att någon rapporterar om den, föreslår von Wendt.

Fritt fram för frågor

Onsdagen den 8 oktober klockan 15.03 bänkar sig tre mediechefer i Radiohusets studio och svarar på frågor som gäller kulturbevakningen i Svenskfinland. De som är beredda att svara på frågor är Hbl:s kulturchef Fredrik Sonck, Astras chefredaktör Nina Nyman och Svenska Yles kulturproducent Staffan von Martens.

Begreppet kultur är brett och alla kan välja att definiera det enligt eget tycke och smak. Likaså finns det inga gränser när det gäller vad frågorna kan handla om, all sorts kultur värderas lika högt i Radiohusets Fråga Mediechefen.

Formuläret är inte längre tillgängligt.