Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Katainen grillades av EU-parlamentet

Från 2014
Uppdaterad 07.10.2014 21:20.
Yle Nyheter: Katainen grillades i timmar av EU-parlamentet - Spela upp på Arenan

I dag var det Jyrki Katainens tur att bli utfrågad av Europaparlamentet, för att kunna godkännas som EU-kommissionär.

Det var en rätt avslappnad Jyrki Katainen som hördes av parlamentets utskott.

Katainen ska, om han godkänns, ansvara för sysselsättning och tillväxt. Katainen utlovade ett investeringspaket på 300 miljarder euro, för att få fart på ekonomin.

Detaljerna är ändå rätt vaga, än så länge. Katainen fick också stå till svars för Finlands återhållsamma politik då det gäller krislånen till Sydeuropa.

Svenska Yles korrespondent i Bryssel, Dan Ekholm, anser att Katainen klarade sig ganska bra.

- Han var väl påläst, han hade gjort sin hemläxa och sedan gällde det att bjuda på sig själv, många av europaparlamentarikerna känner inte Katainen, särskilt inte på vänsterkanten. Han beskrev sig själv som en del av Erasmus-generationen, en person som har fått ta del av det internationella studentutbytet i EU, vilket har har påverkat honom och gjort honom till en övertygad europé. Han har ju beskyllts för att vara något av en åtstramningstaliban. I den situationen är det vikigt att han visar att han inte är en sådan. Han förklarade också att Finland under 90-talet drabbades hårt av den ekonomiska depressionen och att det var något som han personligen led av.

Dan Ekholm, Svenska Yles korrespondent i Bryssel.
Bildtext Dan Ekholm, korrespondent i Bryssel.

Bjöd utfrågningen på några överraskningar?

- Nej, egentligen inte. Grundbulten i det som Katainen kommer att hålla på med är det 300 miljarderspaket som EU-kommissionen kommer att lägga fram senare under hösten. Men eftersom det är under beredning och det är svårt att veta varifrån pengarna ska komma och hur det ska se ut, så gick det inte att i det här läget ge några detaljer och därför beskylldes han för att vara lite för vag. Det var kanske lite överraskande.

Hur tyckte Katainen själv att grillningen gick?

- Efteråt sade han att han var väldigt nöjd och att han hade kunnat förutspå mycket av det som skulle komma upp under utfrågningen. Det var det han hade förberett sig på, så det var inte en obehaglig situation för honom. Det intrycket fick jag.

Vad händer nu?

- På tisdagskvällen sätter sig de politiska grupperna, med representanter för de olika utskotten, för att analysera inte bara Katainen utan också de andra 27 kommissionärerna som har utfrågats under de senaste två veckorna. Nu ska man komma med en slutdom. Den kommer antingen på tisdag eller onsdag. Då blir det att förkasta eller godkänna eller komma med förändringsförslag eller ytterligare krav när det gäller någon av kommissionärerna. Under liknande utfrågningar tidigare har Europaparlamentet alltid bytt ut någon av kommissionärerna. Det kan hända att någon av de här inte duger för Europaparlamentet.

Diskussion om artikeln