Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ungdomsgäng misshandlar andra unga i Helsingfors

Från 2014
Uppdaterad 20.10.2014 14:07.
Unga på tågstation.
Bildtext Personerna på bilden har inget samband med innehållet i artikeln.

En grupp på cirka 50 ungdomar misshandlar och rånar andra unga. Polisen har gripit ungefär 20 av dessa och känner till de flesta gärningsmännen. Enligt polisen handlar det om brutalt våld.

Fyra unga i åldern 15-16 har redan häktats misstänkta för rån och grov misshandel. Våldsdåden har skett bland annat i östra Helsingfors och Alpparken. Gruppens verksamhet har organiserats under sensommaren och i början av hösten via mobilapplikationen Whatsapp.

- De 13-18-åriga gruppmedlemmarna har fört diskussioner och kommit överens om möten. Vanligtvis har de rört sig på stan i grupper på tre personer, säger överkommisarie Tuomo Lotta till Yles finska nyheter.

En av de häktade har uppgett att han fungerat som någonslags ledare, som har gett order om rånen och våldet.

Polisen har fått kännedom om 70 fall, det handlar nästan uteslutande om våldsdåd.

- De unga som häktats har inte kunnat ge någon logisk förklaring till varför de vill misshandla andra. Det bara hör till deras subkultur att bruka våld mot oskyldiga, säger Lotta.

Överkommissarien säger att det är de yngsta medlemmarna som gjort sig skyldiga till de mest brutala misshandelsfallen.

"Sociala problem ligger bakom"

Polisen uppger att alla de misstänkta är pojkar, de flesta av dem är andra generationens invandrare men också infödda finländare är med i gruppen. Enligt myndigheterna har offren troligtvis valts slumpmässigt.

Rykten om att gruppen valt uttryckligen infödda finländare som offer har florerat i nätdiskussioner, men det här stämmer inte enligt överkommisarie Tuomo Lotta.

De senaste misshandelsfallen ägde rum förra veckoslutet.

Flera anställda vid Helsingforspolisen koncentrerar sig nu på brottsutredningen av ungdomgsängets våldsdåd. Tuomo Lotta betonar att det är viktigt att förebygga nya brott.

- Det är svårt. Det ligger sociala problem bakom brotten. Men i fall vi inte klarar av att sätta oss in i de här problemen, kommer vi inte att kunna förebygga fler brott.

MTV var först med nyheten om Helsingforspolisens utredning.

Santtu Natri / Yle Uutiset

Läs också:
"Unga behöver trygga vuxenkontakter"
Sociala medier gör ungdomsvåldet oberäkneligt
"Någonstans har vi inte lyckats möta de här individerna"
Ungdomsgäng misshandlar andra unga i Helsingfors
"Misshandlarna söker uppmärksamhet"