Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Paatelainen: Det blir ett svårt kval

Från 2014
Uppdaterad 08.10.2014 09:43.
Mixu Paatelainen, chefstränare, fotbollslandslaget
Bildtext Mixu Paatelainen berättar om kvalets utmaningar.

Mixu Paatelainen, 47, är inne på sitt fjärde år som chefstränare för herrlandslaget i fotboll. Alla tiders kval är på gång och det började med en seger på bortaplan över Färöarna. För första gången kommer hela 24 länder att vara med om EM-slutturneringen som spelas i Frankrike 2016.

- Det blir ett svårt kval. Det handlar om en sak som jag förstår mycket väl. Vi vill ha jackpot direkt. Men i fotboll är den europeiska nivån hög. När vi börjar utveckla till exepel finsk fotboll ser vi inte genast resultat. Vi slår inte genast stora länder som Grekland och Rumänien. Vi kan slå dem, och vi utgår från att vi ska göra det. Men det är inte självklart, det var inte ens segern över Färöarna. säger Paatelainen.

Finland besegrade Färöarna på bortaplan med 3-1, efter att ha lidit av problem i anfallsspelet i första halvlek. Paatelainen vill tona ned förväntningarna med tanke på avancemang till EM i Frankrike 2016. Chefstränaren anser att folk inte riktigt förstår hur hög nivån på den internationella fotbollen i Europa egentligen är.

- Vi kan tänka på HJK mot Brügge. Jag hörde kommentarer som: "Vad då Brügge, från Belgien?""Det laget har man inte hört något om på länge.""De inledde svagt i den belgiska serien i år."Men alla som såg matchen såg att Brügge är ett kvalitetslag. Det säger något om den europeiska nivån, som vi nödvändigtvis inte förstår här i Finland. Fotbollen i Europa ligger på en mycket hög nivå.

Se Mixu Paatelainen i Sportmagasinet på Arenan.