Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

En revy om smått och stort i Terjärv

Från 2014
Uppdaterad 20.10.2014 05:30.
Terjärv UF:s revy
Bildtext Kevin Högkvist, Anton Knutar, Jonas Gistö, Sandra Lindh och Carolina Storrank mitt i skådespeleritet. Sittande från vänster: Pär Särs, Oskar Johansson, Anders Granvik och Peter Dahlvik.
Bild: Terjärv UF/Malin Westerlund

Söisleis - ungefär så där ja eller på detta sätt - är Terjärv ungdomsförenings revy om små och stora lokala händelser, om vardagen i Österbotten. Revyn kan nu ses på Yle Arenan.

Söisleis - en revy om smått och stort i Terjärv - Spela upp på Arenan

- I våra revyer brukar vi göra sketcher av händelser där folk känner igen sig själva, liksom om par som råkar bli osams, men också om politik eller globala fenomen, berättar Malin Westerlund, ordförande för Terjärv UF och revymedverkande sedan 2001. Denna gång gör Söisleis, föreningens i ordningen 44:e revy som sattes upp år 2013 i regi av Thomas Krantz, ändå främst sketcher av vanliga människors vardag.

- Jag tror revyns namn blev till när vi övade på en sketch, skrattar Westerlund, namnen är ofta svåra att hitta på och nu passade Söisleis bra ihop med innehållet.

För revyns manus står föreningens "skrivansjakki". Det är ett varierande gäng föreningsaktiva som varje år på hösten samlas för att skriva sketcher och ta fram en röd tråd för föreställningen. Många ansikten är de samma varje år, det är främst bland de yngre deltagarna som det finns mer variation.

Söisleis
Bildtext Jenna Hässjebacka, Kasper Forsander och Daniela Dahlvik på scen.
Bild: Terjärv UF/Malin Westerlund

- Vi har skådespelare av alla åldrar, från 15-åringar till 60-åringar, som troget ställer upp år efter år. De yngre är lättare att få med, det är svårare med de äldre, säger Westerlund som hoppas på att också kunna locka med fler medelåldersmänniskor till revymaskineriet.

Terjärv UF brukar ge drygt tio föreställningar i sitt föreningshus och besökarantalet ligger kring 2 000 personer årligen. Premiären är alltid i början av januari och därför kallar föreningen också sina revyer för "nyårsrevyer".

Den första föreställningen vid Terjärv UF sattes upp så tidigt som år 1945, men i brist på egentliga protokoll från den tiden räknar föreningen ändå revyn år 1969 som sin första. Revyerna har sedan dess blivit huvudverksamheten för ungdomsföreningen och den viktigaste inkomstkällan, och en revy har satts upp så gott som varje år. Att delta är populärt.

söisleis
Bildtext Kevin Högkvist, Oskar Johansson och Anton Knutar.
Bild: Terjärv UF/Malin Westerlund

- Vi är en liten by, så ungdomar här har att välja mellan församlingsverksamhet, sport eller revy, säger Westerlund. Jag kom in via mina systrar, och har själv spelat och producerat sedan dess.

Vinterns revy är naturligtvis redan i görningen, fast ett namn för föreställningen finns inte ännu. Premiär blir det i vanlig ordning i januari 2015.

Har din förening en revy som kunde visas på Yle Arenan? Kontakta webbchef Mattias Erkkilä.

Musiknumren i Söisleis har av upphovsrättsliga skäl klippts bort.

Se också:
Närpesrevy på bästa sätt - "Byggboomin"