Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Vilma Alina - en stjärna är född!

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2015 10:05.

För en vecka sedan hade jag det stora nöjet att få bevittna en av startpunkterna i karriären för en ny, riktigt stor begåvning. Hade nämligen lyckan att vara på plats då Vilma Alina (Vilma Lähteenmäki) för första gången uppträdde med en egen låt – och det var fruktansvärt bra!

Innan den korta, en låt långa, spelningen började bad speakern publiken om största möjliga tystnad. Nånting som inte är lätt då det gäller en hel sal med branschfolk som snackar och dricker öl tillsammans. Men Vilma Alina, hon fick faktiskt publiken att rätt snabbt stänga munnen och lägga ölstopen åtsidan för att koncentrerat lyssna och fokusera på henne.

Låten, vars namn jag inte kommer ihåg längre (det var nånting om Kallio tror jag) framfördes av henne själv med ett coolt bord framför sig fullt av loopstations och effektmanicker med vilka hon gjorde musik av sin egen röst. Med sig hade hon också en DJ och en trumpetist – och det var vara SÅ – OTROLIGT – BRA! Det var framförallt nytt och fräscht, i kombination med en stark text (på finska) som kom bra fram, i ett sammanhang av en bra melodi som har en släng av nånting typiskt finskt, men ändå i ett helt nytt paket invirat i lite drum n bass. Otroligt imponerande. Om inte den där låten kommer att gå hem i det här landet är det nog underligt. Det var solklart - en ny stjärna är född.

Vilma studerar vid pop & jazzkonservatoriet i Helsingfors och har vid sidan av låtskrivandet fungerat som keyboardist i Robins band. Skivbolaget fick upp ögonen för henne Hon blev upptäckt via de youtubeklipp hon laddat upp på sin egen kanal, speciellt via en medley hon gjorde på Anssi Kelas låt ”Puistossa” och Robins låt ”Frontside Ollie”. Enligt storyn så hittade Anssi Kela klippet på youtube, lade ut den på sin egen facebook, som sen fick en massa delningar och kommenater, och till sist nådde skivbolaget som nappade tag i henne. En miss skulle det har varit av dem att inte göra en deal.

Den första egna låten kommer att släppas i november, så i väntan på den får vi njuta av Vilma Alinas otroliga begåvning via hennes youtube-kanal där hon gör covers på allt från Florence + The Machine till Rihanna. Så lägg det här namnet bakom örat - vi kommer att få höra en hel del om och av henne ännu!

Musikchefen

Avicii kommer till Helsingfors

Ny låt av Avicii är här!

Nu är Tim Bergling, dvs Avicii tillbaka.

Spotify på en datorskärm

Sounds From Svenskfinland

Spotifylista med Finlandssvensk musik.

Det viktiga i att öppna alla dörrar

Musikchefen bloggar.

Den skitiga rockens återkomst?

Finland: "metallmusikens förlovade land".