Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rinne: Skärp kapitalskatterna, sänk skatten på jobb

Från 2014
Finansminister Antti Rinne.
Bild: Lehtikuva

Finansminister Antti Rinne är redo att skärpa kapitalbeskattningen. Socialdemokraternas ordförande säger till partitidningen Demokraatti att inkomstskatterna på så sätt kunde sänkas.

En sänkning av inkomstskatten är något statsminister Alexander Stubb (Saml) har lyft fram. Rinne är delvis inne på samma linje, men det finns ett förbehåll. Tjänster och förmåner måste vara tryggade också i framtiden.

- Vi har problem då BNP har vuxit dåligt, under flera år nästan inte alls. Vi behöver ekonomisk tillväxt och jobb så att vi också med lägre skatter får in tillräckligt med medel för att trygga servicen, säger Rinne till Demokraatti.

Alexander Stubb vill sänka inkomstskatten med tio procent, men bara för dem som tjänar över 71 000 euro per år. Det skulle ge en lucka på 560 miljoner euro i statens skatteinkomster, konstaterar Rinne.

"Stubbs förslag drabbar fattiga"

Rinne säger till Demokraatti att det verkar som om finländarna gärna vill betala skatt bara den service som erbjuds i gengäld håller tillräckligt hög klass.

Samlingspartiet driver på en snabb privatisering av hälsovården. Exemplet i Sverige visar att sådant inte tryggar servicen, konstaterar Rinne.

Alexander Stubb har också lagt fram ett förslag om att skärpa skatterna för konsumtionsvaror. Konsumtionsskatterna är mestadels plattskatter och om de höjs slår det mot de fattigaste.

- Det skulle vara värst för låg- och medelinkomsttagarna. Konsumtionsbeskattningen ska vara måttlig, slår Rinne fast.