Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kings är favoriter igen

Från 2014
Uppdaterad 08.10.2014 12:13.
Los Angeles Kings vann Stanley Cup i våras.
Bildtext LA Kings vill försvara Lord Stanleys pokal när NHL inleds i natt.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det har gått 117 dagar sedan anfallaren Alec Martinez tryckte in pucken bakom Henrik Lundqvist i den avgörande finalmatchen i Stanley Cup. Men mycket har hänt sedan den där kvällen i juni. Yle Sporten tar nu en titt på den kommande säsongen och siar om utgången.

Det var en engångsföreteelse att New York Rangers spelade final i våras. Laget stod på tre grundpelare som tränaren Alain Vigneault dunkat in i sina spelare. Ett bra målvaktsspel, snabba och effektiva kontringar och en urstark laganda. Men laget saknade det som motståndarna Los Angeles Kings hade, nämligen matchavgörare på alla områden.

Kings försvarar titeln

Det som inte var en engångsföreteelse var att Kings spelade final. De svartklädda från änglarnas stad är även en av de största mästarkandidaterna i år. Man har ett försvar som hör till ligans bästa och anfallet ger vilket lag som helst mardrömmar. Jonathan Quick är dessutom en bra målvakt men viktigast av allt är att det här laget har spelat ihop i flera år.

Kings gjorde i våras det som inget lag lyckats med under 2000-talet, vinna Stanley Cup två gånger på tre år. Senast ett lag lyckades med en dylik bedrift var när Detroit Red Wings under Scotty Bowmans ledning vann två år i följd 1997 och 1998.

En liknande säsong att vänta

På pappret ser säsongen ut att bli liknande som ifjol. Den västra konferensen är mycket starkare än den östra och här återfinns också det största hindret för en ny Kings-seger. Det är naturligtvis Chicago Blackhawks. Hawks har ett lika bra lag på pappret som Kings men får finna sig i att de svartklädda är favoriter.

Hawks vann Stanley Cup år 2013 och var mycket nära att gå till final även i våras då man tvingade Kings till en sjunde och avgörande match i konferensfinalen. Ingen är förvånad om dessa två lag möts i samma skede av slutspelet i år. Men vem ska stå för finalmotståndet?

Boston starkast i öst

Den östra konferensen har sedan år 2011 endast haft en Stanley Cup vinnare, Boston Bruins. Det är även konferensens säkraste kort i år. Bruins har ett av ligans mest fysiska lag, ligans bästa målvakt i Tuukka Rask och ett rutinerat anfall som leds av en av ligans bästa centrar, Patrice Bergeron. Om någon ska utmana Kings eller Hawks så är det Bruins. I båda konferenserna finns dock några utmanare.

I väst har Anaheim Ducks äntligen fått centern till andra kedjan som kan avgöra matcher. Ryan Kesler kommer få ett stort ansvar och ska göra det som ingen klarat av att göra sedan år 2007, få andra kedjan att producera och föra Ducks till en ny titel. Men även St. Louis Blues får räknas till utmanarna i väst. I öst kan Pittsburgh Penguins och Tampa Bay Lightning utmana Bruins men även Montreal Canadiens kan blanda sig i striden.

I vår visar det sig vem som drar det längsta strået och som så många gånger tidigare har det inte så stor skillnad vem som vinner grundserien. Fråga Ducks som vann den västra konferensen ifjol men förlorade mot Kings i den sjunde matchen i divisionsfinalen.

En sak är i alla fall säker det är en spännande och underhållande säsong som inleds i natt finsk tid.

Läs även: Finländarna i NHL

Kings spelare fick igår sina Stanley Cup ringar.

Höjdpunkter från säsongen 2013-2014.