Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Blodiga protester bland kurderna i Turkiet

Från 2014
Uppdaterad 08.10.2014 17:18.
Kravaller vid protester mot IS i staden Diyarbakir i östra Turkiet.
Bild: EPA / SERTAC KAYAR

Åtminstone 14 människor har dödats under prokurdiska protester mot den turkiska regeringen. Myndigheterna har infört utegångsförbud bl.a. i de kurdiska städerna Diyarbakir, Siirt och Van.

Den turkiska armén har stationerat soldater i de kurdiska städerna i östra och sydöstra Turkiet för att stävja de våldsamma protesterna bland kurderna.

Sammandrabbningar har också förekommit i Turkiets huvudstad Ankara och i den största staden Istanbul. Där har trettio människor skadats, inklusive åtta poliser, och närmare etthundra människor har gripits.

Kurdernas vrede riktas mot den turkiska ledningen som inte skyddar kurderna mot terroristgruppen Islamiska staten i den syriska staden Kobane vid den turkiska gränsen.

President Recep Tayyip Erdogan lovade för en vecka sedan att Turkiet kommer att bekämpa IS-krigarna och andra terroristsgrupper men armén har fortfarande inte ingripit mot dem.

USA-koalitionens flygräder

Den USA-ledda koalitionen har under tisdag och onsdag utfört sex flygräder mot IS-krigarna vid Kobane och tvingat dem att retirera från de västra och södra delarna av Kobane.

I den strategiskt viktiga östra delen av staden har under dagen utkämpats häftiga markstrider. Enligt AFP ligger kropparna av många dödade IS-krigare kvar på gatorna där.

15 000 till 20 000 syriska kurder finns fortfarande kvar inne i Kobane där 3 000 är civila, enligt BBC. Nyhetsbyrån AFP talar om att bara hundratals civila eller möjligen inga civila alls finns kvar i Kobane.

Närmare 200 000 syriska kurder har de senaste veckorna flytt tilll Turkiet undan de anfallande IS-jihadisterna.

USA-koalitionen har utfört ytterligare tre räder på andra håll i Syrien tillsammans med Förenade Arabemiraten, Storbritannien och Nederländerna, meddelar det amerikanska militärkommandet.

Frankrike stöder en buffertzon

Frankrikes president Francois Hollande har enats med Erdogan om att ge mera stöd till den moderata syriska oppositionen som bekämpar president Bashar al-Assad och IS-krigarna.

Hollande stöder också tanken på en buffertzon vid gränsen mellan Syrien och Turkiet för dem som har flytt sina hemtrakter. President Erdogan hade tidigare föreslagit en buffertzon till skydd för flyktingarna.