Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Musikalbum vi ser fram emot

Från 2014
En blandning av höstens albumaktuella artister.
Bildtext En blandning av höstens albumaktuella artister.
Bild: YLE/EPA/skärmdump

Det släpps en himla massa musik i oktober och november. Här är våra kommande favoritplattor. Hoppas vi.

Varje vecka kommer det ut härliga musiknyheter. De senaste dagarna har till exempel The Madden Brothers och det svenska bandet Like Swimming gett ut sina debutalbum. Kanadensiska Caribou har också gett ut sitt sjätte studioalbum (Our love) och så har Style of eye kommit ut med Footprints. Singeln Louder som är gjord tillsammans med Sirena, spelas flitigt på dansgolven.

Här kommer fler album vi ska hålla ögonen och öronen på lite extra. Kom ihåg att tidpunkterna för släppen och namnen på albumen kan ännu ändra.

Oktober, typ

Jessie Wares andra album Tough Love släpps i mitten av oktober. Den innehåller singlarna Tough love och Say You Love Me.


• Den 13.10 släpper en till Jessie ett album, nämligen Jessie J. Albumet Sweet Talker är hennes tredje album. Ariana Grande och Nicki Minaj har hjälpt till med låten Bang Bang. Även rapparen 2 Chainz, hiphopgruppen De La Soul och violinisten Lindsey Stirling hörs på skivan.

OK Go släpper sitt fjärde album Hungry Ghosts den 14.10. När jag hör namnet OK Go tänker jag på snygga musikvideor. Hoppas de gör en till sådan nu då.

• Den 15.10 släpper Linnea Olsson skivan Breaking and shaking. Linnea som är både sångerska och cellist, har turnerat med Ane Brun, Frida Hyvönen och självaste Peter Gabriel. I november fortsätter hon turnera med Peter.

• 20.10 släpper Slipknot sitt första nya album på sex år. Albumet .5: The Gray Chapter är det första de gjort utan basisten Paul Gray och trummisen Joey Jordison. Paul dog 2010 (och albumets namn refererar till hans namn) och Joey lämnade bandet 2013.

• I oktober eller december (beror på var man kollar) så släpper Charli XCX sitt tredje album SUCKER. Första singeln från skivan var Boom Clap, och den andra ser du här under: Break the rules.

• 21.10 släpper T.I. albumet Paperwork. T.I. har sagt att han och Pharrell bandat in 250 låtar tillsammans, och att han valt ut de 25 bästa av dem.

• Den 22.10 släpper Beatrice Eli det efterlängtade debutalbumet Die another day. Låten Moment of clarity får mig att dansa var jag än befinner mig.


• Samma datum (22.10) släpper Frantic Sunday debutalbumet Frantic Sunday.

• Dagen efter (23.10) är en riktig mysdag, för då släpper det norsk/brittiska bandet Bear´s den sitt debutalbum, och det heter Islands. Skön folk när den är som bäst.

Dillon Francis beskrivs ibland som USA:s svar på Calvin Harris. Hans album Money sucks, friends rule kommer ut den 25.10.

• Den 27.10 släpper australiensiska electrohouse och dupstep-duon Knife Party sitt album Abandon Ship. Singlarna Boss mode, Begin again och Resistance finns redan ute.

• Även Taylor Swift släpper ett nytt album den 27.10. 1989 är hennes femte studioalbum, och ifall alla låtar är lika bra som Shake it off, välkomnar vi det med stor entusiasm.

• 28.10 får vi glädja oss åt lite ny hiphop. Lil Waynes skapelse Tha Carter V är så mycket som Lil Waynes elfte studioalbum. Skivan innehåller bland annat singeln Believe Me som han gjort tillsammans med Drake.

• Den 29.10 ger Looptroop Rockers ut albumet Naked swedes, som går på engelska. Hiphop-pionjären Lord Finesse bidrar med en remix till Another Love Song.

• I slutet av oktober ger det svenska bandet Solen ut albumet Till dom som bryr sig, fylld med härlig melankoli.

• Någongång i oktober ger också den svenska duon Lilla Sällskapet ut en ny skiva.

• I oktober släpps Titiyos album, som bland annat Dante och Martin Sakarias hjälpt till att producera. Det här albumet är det första hon gör på svenska. Vi stordiggar Drottningen är tillbaka.

• Den som suktar efter ny dansmusik ska hålla utkik efter Baba Stiltz:s album Total, som släpps någongång i oktober.

Call Me har gjort en av sensommarens skönaste låtar, nämligen Change. Hon har också slagit sig ihop med Silvana Imam och släpper sitt debutalbum någongång i höst.

Mohammed Ali släppte ep:n 50 länder tidigare i år, men han ska också komma ut med ett debutalbum någon gång i höst.

1987 är underbar R'n'B från Sverige. Låtarna Ocean och Michelle gör att förväntningarna på det kommande albumet är höga.

• Svenska bandet Amason ger ut en debutskiva någon gång under hösten.

Zooey Deschanels fina duo She & Him ger ut skivan Classics någongång i oktober. Den består av 13 noga utvalda gamla låtar, som de gjort egna versioner på. Kolla in teasern här under.

Winhill/Losehill är ett svenskt rock/folkband från Umeå. De släpper förhoppningsvis sitt andra album nu i höst. Singeln Aifos lyssnar vi gärna på i höstmörkret.

November, typ

Adam Tensta har gjort klart albumet The empty, men vill släppa den först när det känns precis rätt. I november kommer iallafall en singel från skivan att komma ut.

• Bakom musikprojektet Iamamiwhoami står den svenska artisten Jonna Lee. Till vår förtjusning fortsätter hon med sitt projekt, och den tredje skivan Blue släpps i november. Temat är vatten. Kolla in trailern för albumet här under.

Andreas Moes röst har hörts på låtar av Avicii, Tiësto, Hardwell och John de Sohn. I november släpper han ett eget singer/songwriter-album. Lyssna på låtarna Ocean och Tangled Vine. Fint så det förslår.

• Som jag tidigare skrev beskrivs ibland Dillon Francis som USA:s svar på Calvin Harris. I november får han konkurrens, för då ger den riktiga Calvin Harris ut ett nytt album. Motion ska det heta.

Little Jinders första album på svenska släpps i november. När hon i slutet av september pratade med psl hade hon inget namn på skivan, men arbetsnamnen var Damp På Svenska och Hjälp Vad Är Det Här För Musik?. På nya skivan finns bland annat ett samarbete med Rebecca & Fiona.

• Det ryktas om att den alldeles underbara rapparen Silvana Imam ska komma ut med ett album i november. Ep:n När du ser mig • Se dig har gått varm i min spelare, och det lär även det nya albumet göra.

• 10.11 släpper Foo Fighters skivan Sonic Highways som blir bandets åttonde studioalbum. Albumet innehåller åtta låtar, som alla är inspelade i olika städer i USA: Austin, Chicago, Los Angeles, Nashville, New Orleans, New York, Seattle och Washington. Allt filmades, och blev till en serie som har premiär 17:e oktober på HBO.

• I måndags (6.10) tog vi in Kitok och låten Paradise Jokkmokk på spellistan. Den 12.11 släpps skivan med samma namn. Det är Magnus Ekelund som står bakom namnet Kitok, som är hans samiska efternamn. Han har alltså lämnat Stålet bakom sig och gör nu rap. Mycket bra rap, ska tilläggas, som vi gärna hör en hel skiva av.

• Den 17.11 släpper One Direction sitt fjärde album, som kort och gott heter Four. Steal my girl är första singeln från albumet.

• Den 24.11 kommer Nicki Minaj ut med albumet The Pinkprint. Singlarna Pills n Potions och Anaconda kommer båda från det nya albumet, så det verkar vara både ett djupt och ett humoristiskt album som landar i våra spelare.

Det släpps så klart en massa fler bra skivor under oktober och november, så vill du också tipsa om något, skriv en kommentar!