Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Risotto på mjölmask och syrsor

Från 2014
Uppdaterad 18.05.2017 16:52.
risotto gjord på mjölmask och syrsor
Bildtext Risotto gjord på mjölmask och syrsor
Bild: Yle/Parad Media

Det blir allt mer populärt att använda udda råvaror i vår mat. Den här gången bjuder Lena Huldén på risotto med insekter.

Risotto på mjölmask och syrsor

Mängd: 4 personer

Tillagningstid: 30 min, varav förberedelser 10 min

Ingredienser

  • 2 deciliter (dl) ris
  • 2.5 deciliter (dl) vatten
  • 3 st salladslök
  • 1 st röd paprika
  • 1 klyfta vitlök
  • 1.5 deciliter (dl) mjölbaggelarver - (Tenebrio molitor)
  • 1.5 deciliter (dl) fältsyrsor - (Gryllus campestris)
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 1 nypa paprikapulver
  • 1 nypa chiliblandning
  • 1 nypa salt
  • 2 matsked (msk) olivolja

Instruktioner

Efter Nio: Risotto med mjölmask och syrsor - Spela upp på Arenan

Kontrollera att insekterna lever. Insekter ska behandlas lika omsorgsfullt som kräftor och musslor.

Hetta upp lite olivolja i en kastrull och lägg i riset. Vänd riset så att det blir blankt, men inte bränns. Häll i vattnet och buljongtärningen. Koka på svag värme ca 14 minuter till riset är mjukt.

Skär salladslöken i små skivor och paprikan i tärningar. Pressa vitlöken.

Hetta upp olja i en kastrull och fritera syrsorna. När oljan är het, går det mycket snabbt, ca ½ minut. Ta upp dem, låt dem rinna av på hushållspapper och salta.

mjölbaggens larver
Bildtext Mjölmaskens larver
Bild: Yle/Parad Media

Hetta upp olja i en stekpanna, lägg i paprikapulver och chili. Stek larverna på svag värme, annars spricker de. Lägg i vitlök, paprika och salladslök. Stek några minuter.

Lägg i det färdiga riset och blanda. Lågg till sist i de friterade syrsorna och salta efter smak.

Kock: Lena Huldén

Läs också:
I framtiden äter alla insekter, även Sonja Kailassaari
och Mat och Fritids artikel om ätliga insekter.