Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Margot Wallström: Palestinaerkännande inte för tidigt

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Margot Wallström träffar Erkki Tuomioja
Bildtext Wallström träffade sin kollega Erkki Tuomioja i Helsingfors idag

Sveriges erkännande av staten Palestina kommer snarare för sent än för tidigt. Det säger utrikesminister Margot Wallström på premiärbesök i Helsingfors. Hon har presenterat den nya socialdemokratiska regeringens utrikespolitik för kollegan och partikamraten Erkki Tuomioja.

Den israeliska utrikesministern Avigdor Liberman kritiserar i en debattartikel i dagens DN den svenska regeringens för hyckleri. Det är en oproportionerligt stor fokus på palestinierna ”när en stor del av världen står i brand”. Vänskapligt sinnade regeringar ska inte undergräva sina vänners nationella säkerhet, ett svenskt erkännande främjar inte någon lösning av den israelisk-palestinska konflikten, skriver Israels utrikesminister i DN.

Wallström förbereder Palestinapaket

På en presskonferens i Helsingfors ville utrikesminister Margot Wallström inte bemöta kritiken eller precisera när ett erkännande kan ske. Det är en lång procedur som ska gås igenom innan den svenska regeringen kan genomföra sitt politiska mål, att erkänna staten Palestina.

–Vi ska förbereda ett paket, som beaktar konsekvenser gällande diplomati och förhoppningsvis stödinsatser så att Palestina klarar sina åtaganden. Det här inte en okänd fråga, den har funnits i över 20 år, betonade Wallström. Hon betonade att Palestina redan har erkänts av många länder. Sverige är i sällskap av 134 andra länder som redan har gjort dethär, så det är inte något okänt för Israel.

Sverige vill inspirera till debatt

Wallström hade för utrikesminister Erkki Tuomioja förklarat de bästa argumenten för att beslutet om ett erkännande inte kommer för tidigt, utan snarare riskerar vara för sent, i en fredsprocess som inte existerar i dagsläget.

-Vi kommer fortsatt att ha goda bilaterala relationer och dialog, med både USA, Israel och andra som vi vet måste framföra de här åsikterna, sa Margot Wallström. Hon hoppades att den svenska linjen ska inspirera till en diskussion också i EU.

Finland följer inte Sverige nu

Utrikesminister Erkki Tuomioja lovade efter mötet inga ändringar ifråga om Palestina-erkännandet, men hoppades att Norden som grupp kunde vara aktiv i fredsprocessen. Frågan om Finlands erkännande av Palestina är en fråga för framtiden som det säkert finns många olika politiska åsikter om, sade Tuomioja. Målsättningen för alla är två självständiga stater, erkännandet är en tidsfråga, när det bäst passar in i fredsprocessen.