Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Klassiker och kult, varför måste man se dem?

Från 2014
Twin Peaks
Bildtext Kultserien från 1990-talet, Twin Peaks gör comeback 2016.
Bild: Creative Commons, Skärmdump från kultserien Twin Peaks intro.

Vad är egentligen en filmklassiker och vad är en kultfilm? Det finns ju de här vissa filmerna som alla utgår från att man sett, men varför måste man se dem. Och vad bestämmer egentligen vad som är kult? Myteriet har pratat med Owen Kelly, lektor på Arcadas film och TV-linje.

Uttrycken klassiker och kult bollas ofta runt och få har en uppfattning om var gränsen går. Är det en klassiker, en kultfilm eller en kultklassiker eller vad? Enligt Owen Kelly är det lätt att definiera vad en klassiker är.

– Det är en film som många är överens om att det är en av de bästa i sin genre eller sin tid.

Myteriet: Våldsamma gäng, ebola och kultfilmer

Programmet är inte längre tillgängligt

Kultfilmer är däremot svårare att definiera. Owen delar in dem i tre kategorier:

En film som många tycker borde vara en klassiker, men inte är det. Då kan en kult av människor som hyllar filmen tills den når kultstatus bildas.

Filmer där skaparna har kämpat mot oddsen. Begränsad tid, låg budget eller andra utmaningar som har försvårat processen men filmen har i slutänden blivit bra och sevärd.

De filmer som är så dåliga att de blir bra. Filmerna som får en att tappa hakan över att de faktiskt gjorts för att de är så osannolika eller rent av dåliga.

Filmer ett sätt att förstå människor

Varför vi tycker att man måste se vissa filmer är enligt Owen Kelly för att vi vill att folk ska förstå oss som personer. Vi använder filmer, böcker och andra verk för att definiera oss själva och vår tid, så för att förstå vem någon är kan det hjälpa att se vissa filmer.

– När kultfilmer eller klassiker blir tillräckligt blir de en del av den kulturella diskussionen. Om jag då säger ”Du måste se den.” menar jag att du måste se den om du vill vara med i klubben, säger Kelly.

Vad kommer att bli kult?

Att säga vad som kommer att bli kult är svårt att säga. Kult uppstår aldrig direkt, det är först i efterhand den statusen kommer. Dagens filmskapande bygger så mycket på vinst, ingen satsar på idéer som inte ger stora vinster. Det gör att morgondagens kultfenomen mycket väl kan komma från helt andra håll.

– Jag tror att serietidningar, youtubefilmer, indiemusik och små nätserier kan vara det som blir kult i framtiden, säger Kelly.

Kult i ankdammen

Kan filmer eller böcker få en kultstatus i Svenskinland?

– Det har inte att göra med hur mycket som görs utan hur det tas emot i efterhand. Så jag tror nog att man kan producera en bok, film, serietidning eller skiva som blir kultklassad.

Praktexemplet på kultsymbol från Svenskfinland är ju Tove Janssons muminkaraktärer som blivit kult främst i Finland och Japan men också andra länder. Men vilka andra kultfenomen har vi?

Vårt förslag är Svenskfinlands enda sitcom, Falkenswärds möbler.

Lyssna på hela kultdiskussionen i podden längst upp i artikeln.

Mer om ämnet på Yle Arenan