Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Sociala medier gör ungdomsvåldet oberäkneligt

Från 2014
Uppdaterad 20.10.2014 14:03.
Ungdom beter sig våldsamt.
Bild: Yle / Peter Sjöholm

Det är svårt för myndigheterna att hänga med då ungdomar kommer överens om våldsdåd i stängda grupper på nätet. Många unga mår dåligt och skulle behöva hjälp för att inte hamna på kant med samhället.

- Vi måste göra någonting, säger ledande socialarbetare Marko Timonen.

En grupp på cirka 50 ungdomar misshandlar och rånar andra unga. Polisen har fått kännedom om 70 fall, det handlar nästan uteslutande om våldsdåd. I dag berättade MTV om ett nytt fall, tre unga män har häktats för ett rån på en 20-årig man i Helsingfors centrum.

Gruppens verksamhet har organiserats under sensommaren och i början av hösten via mobilapplikationen Whatsapp. Marko Timonen är ledande socialarbetare på Helsingfors stads social- och krisjour och jobbar med att förebygga ungdomsvåld. Han berättar att det i sociala medier går att hitta grupper för var smak, och kommunikationen är blixtsnabb.

- Ungdomsvåld har funnits i alla tider. Det som är nytt är att de unga har lätt att samlas, informationen rör sig snabbt i sociala medier. Det gör det svårare att förutse den här typens fenomen. På telefonens tid måste man komma överens om en träff två veckor tidigare, i dag händer allt i realtid, säger Timonen.

Det handlar om individer

Han har också hört talas om knockout-spel, ett fenomen som var mycket omtalat redan i fjol. Det går rykten om att gängvåldet under den senaste tiden skulle handla om knockout-spel. I ett knockout-spel får de som deltar poäng om de slår ner oskyldiga personer Polisen har inga uppgifter om att den senaste tidens ungdomsvåld skulle vara ett knockout-spel.

Ledande socialarbetare Marko Timonen säger att han hört ryktena om knockout-spel, men han vill inte fokusera på dem. Enligt honom är det fråga om ungdomar som inte mår bra och skulle behöva hjälp. Den hjälpen ska ges på individnivå. Det är enligt Timonen inte heller fruktbart att fokusera på att flera av de misstänkta är andra generationens invandrare.

- Jag skulle hellre bara tala om ungdomar och inte stämpla dem, att någon skulle vara god eller ond, säger Timonen.

Socialverket satsar på förebyggande ungdomsarbete

Timonen har anställt en planerare, som ska leta fram finansiering för projekt som ska motverka ungdomars marginalisering. Planeraren börjar sitt arbete på måndag.

- Vi har mycket kunder. Jag hinner inte söka all finansiering som finns och det går inte att göra något utan pengar. Det finns möjlighet att få finansiering för projekt som motverkar marginalisering till exempel på justitieministeriet, planerarens huvuduppgift är att ta reda på vilken finansiering som finns att få, berättar Marko Timonen på stadens social- och krisjour.

Läs också:

"Någonstans har vi inte lyckats möta de här individerna"
Sociala medier gör ungdomsvåldet oberäkneligt
Ungdomsgäng misshandlar andra unga i Helsingfors
Så här lämnade han våldet